Știrile zilei

Educația, în vizorul DNA | O inspectoare școlară ar fi primit o mită de 5000 de euro

O inspectoare din cadrul IȘJ Constanța a recunoscut că a primit o mită de 5.000 de euro de la părintele unui copil, pentru a-l transfera pe acesta de la o școală gimnazială la un colegiu național, potrivit DNA Constanța, citată de EduPedu.

Totul a început după ce Iulia Cristina Cabrancea, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea” din Constanța, ar fi recunoscut în fața procurorilor și a avocatului ei că a primit o șpagă de 5000 de euro pentru a transfera nelegal un elev de la o școală gimnazială la un colegiu național. Banii ar fi fost primiți printr-un intermediar, mai arată sursa citată, iar fapta ar fi fost comisă în perioada august – septembrie 2021, când inculpata era inspector școlar pentru învățământul primar în cadrul IȘJ Constanța.

Profesoara și-a recunoscut fapta în fața anchetatorilor și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Ea va fi judecată în procedură simplificată, urmând să primească doi ani de închisoare cu suspendarea efectuării pedepsei. Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost deja înaintate Tribunalului Constanța.

Foto: edupedu.ro

În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. (…)

Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiu național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  • 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată DNA.

2 comentarii

  1. Am crezut ca i-au gasit pe aia de la ISJ ce au fraudat concursul de directori. Dupa citire m-am linistit. Este vorba de Constanta. Au scapat. Pentru cat timp?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: