ARTICOLUL ZILEIEducaţieȘtirile zilei

Elevi ai Palatului Copiilor Buzău și ai Școlii Gimnaziale Vintilă Vodă, în vizită la Palatul Parlamentului

După doi ani de pandemie este posibilă din nou organizarea de excursii și tabere școlare.

Cum arată în interior „Casa Poporului”, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume? Cât e mit și cât e realitate în poveștile țesute în jurul acestui colos din inima capitalei? Cine sunt oamenii care lucrează aici și, nu în ultimul rând, cât e de greu să ajungi să lucrezi aici? Sunt doar câteva dintre întrebările care și-au găsit răspuns în urma vizitei pe care 23 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Tache și Ecaterina Tocilescu” Vintilă Vodă, membri ai cercului ce Cenaclu literar de la Palatul Copiilor Buzău, au efectuat-o joi, 5 mai 2022.

Un filtru de securitate mai ceva ca pe marile aeroporturi, holuri lungi, cu pereții din marmură și acoperiți din loc în loc cu tablouri, tavane luminoase, candelabre sclipitoare, busturi ale domnitorilor, covoare enorme, uși, draperii, săli desprinse parcă din Țara Uriașilor a lui Gulliver. Sunt detaliile care i-au impresionat pe cei 23 de elevi de gimnaziu de la Vintilă Vodă, care, grație unui parteneriat cu Palatul Copiilor Buzău, au vizitat Palatul Parlamentului din București, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume.

Vizita a început cu turul clădirii, care a presupus vizitarea unor săli imense, în care se organizează festivități, ședințe și ceremonii oficiale. Grupul însoțit de părintele profesor Liviu Pîrlog a vizitat apoi sala de plen, în care își desfășoară activitatea membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.

Totul a culminat cu întâlnirea dintre elevii buzoieni și deputatul Andi Cristea. Tânărul parlamentar buzoian i-a invitat pe oaspeți în sala grupului de lucru, unde au avut loc discuții despre educație și preocupările generației tinere, iar deputatul Andi Cristea a răspuns întrebărilor elevilor.

După întâlnirea de la Parlament, elevii au vizitat Muzeul Național al Literaturii Române, un loc în care au aflat lucruri interesante despre viața și opera scriitorilor români.

Excursia a fost posibilă cu sprijinul deputaților buzoieni Romeo Lungu, Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș și al Primăriei comunei Vintilă Vodă.

Excursia noastră a fost una ce cu siguranță se va așeza între amintirile noastre placute. Am vizitat Palatul Parlamentului și Muzeul Literaturii din București, două „atracții turistice” inegalabile, una mai frumoasă ca alta și la fel de speciale. În Parlament am apreciat în mare măsură arhitectura, dar și cât de amabili erau oamenii.

La Muzeul Literaturii m-au impresionat manuscrisele, obiectele personale ale scriitorilor  și picturile. 

Am fost oarecum uimită de amabilitatea tuturor, de răbdarea lor și de cat de blânzi și primitori erau. Când am ajuns în București cu microbuzul școlar, ne-a plăcut foarte mult să îi salutăm pe toți ce ne observau, iar ei ne-au răspuns foarte blând. Am întâlnit persoane care ne trimiteau pupici, inimioare, ba chiar și un cuplu filipinez ce ne-au zis ,,I love you”.

Cu siguranță as revizita Casa Poporului, dar mai ales Muzeul Literaturii, unde te învăluie o liniște aparte.  A fost senzațională toată vizita!”, a scris eleva Oana Zamfir, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Vintilă Vodă.

Ieri am vizitat a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, Palatul Parlamentului. Ne-au impresionat proporțiile acestei clădiri de Cartea Recordurilor, dar și întâlnirea pe care am avut-o cu tânărul deputat buzoian Andi Cristea, care ne-a vorbit despre procesul legislativ și care chiar ne-a invitat la o „ședință de lucru”. Apoi, grupul nostru a pășit într-un adevărat „templu al scriitorilor”: Muzeul Național al Literaturii Române de pe strada Nicolae Crețulescu. A fost un siaj fermecător prin viețile scriitorilor români, la capătul căruia am descoperit numeroase lucruri interesante. (…)” este mesajul apărut pe pagina cercului de Cenaclu literar de la Palatul Copiilor Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!