EducaţieȘtirile zilei

Elevi ai Școlii Nr. 7 din Buzău, proiect de mobilitate în Croația (foto)

GÂNDEȘTE GLOBAL, MĂNÂNCĂ LOCAL !

În perioada 21-24 octombrie 2019 s-a desfășurat în Croația, regiunea Varazdin, la Școala din Bisag, mobilitatea în proiectul finantat prin programul Erasmus+ ECOSTEP IN EUROPE 2018-1-LT01-KA229-046984_5. Parteneri in acest proiect Lituania,Croația, Slovenia, Romania și Portugalia. La acesta reuniune au participat: Matei Roxana Carmen si Bunda Cristina alaturi de 4 eleve de clasa a 8-a,ca reprezentanti ai Scolii Gimnaziale Nr 7, Buzau.

Intâmpinați de copii în port popular, serviți cu  pâine dulce, ajunși cu trăsuri trase de cai, participanții au fost primiți călduros de întreaga comunitatea locală: primarul localității, directorii scolii, părinți, profesori și elevi. Dupa deschiderea oficială și un scurt program artistic susținut de elevii școlii a fost vizitată școala. Activitățile desfășurate în această mobilitate au vizat conceptul de mâncare sănătoasă (Clean Eating), de formare a unor atitudini și comportamente  sănătoase în privința hranei zilnice. Elevii si profesorii au participat la workshop-uri de gătit alături de personalul din bucătăria școlii realizând rețete sănătoase tradiționale: supă de dovleac, ștrudel cu mere, smoothiuri de fructe și pastă de dovleac. Produsele realizate au fost degustate și servite în școală, cu toții având parte de delicii culinare inedite. Participantii s-au bucurat de vizitarea unei pensiuni agroturistice bazată pe procesarea plantelor medicinale, în diferite faze tehnologice și realizarea unor produse cosmetice natural ecologice. Fiecare țară și-a  prezentat mâncărurile tradiționale specifice. Țara noastră a prezentat și un stand cu produse specifice zonei Buzăului: covrigi, cozonac, babic, dulcețuri, bomboane și altele. Elevi și profesori  parteneri au savurat cu plăcere din produsele noastre românești.

In urma conferinței Mănâncă sănătos! sustinuta de un nutriționist care a vorbit despre importanța alimentației sănătoase, un  cunoscut producător local care și-a prezentat produsele. Fiecare țară și-a  prezentat mâncărurile tradiționale specifice. Țara noastră a prezentat un stand cu produse specifice zonei Buzăului: covrigi, cozonac, babic, dulcețuri, bomboane și altele. Elevi și profesori  parteneri au savurat cu plăcere din produsele noastre românești.

Intrucat tema proiectului este ecoturismul vizitele tematice  la Zagreb, Varazdin si Castelul Trakoscan au completat cunostintele elevilor despre comportamentul pe care trebuie sa il avem in timpul excursiilor. S-au desfășurat activități de incursiune în natură, orientare turistică în echipe și am descoperit trasee folosindu-ne de hartă și am imortalizat o mulțime de fotografii în natură.

Participantii au revenit in tarile lor cu amintiri frumoase, au legat prietenii iar Croatia reprezinta pentru ei un model de civilizatie, respect fata de natura si pastrarea traditiilor locale.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button