EducaţieȘtirile zilei

Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, vizită în Turcia, în cadrul proiectului Erasmus + „EACH PUPIL IS A PIGEON OF PEACE”

În perioada 21-25 februarie în Antalya, Turcia s-au întâlnit echipele reprezentând țările partenere ale proiectului Erasmus + ”EACH PUPIL IS A PIGEON OF PEACE”.  Proiectul este în al treilea an de desfășurare și are în componența sa elevi cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din cinci țări partenere. Această a doua mobilitate a proiectului vine după o pauză de aproape doi ani de la precedenta, pauză impusă de restricțiile cauzate de Covid-19.

Alături de elevi și profesori din Polonia – țara coordonatoare a proiectului -, Ungaria și o altă școală din Turcia (Ankara), cinci elevi de clasa a VII-a și două cadre didactice ale Școlii Gimnaziale ”George Emil Palade” au desfășurat activități cu tema ”Journalism and photography- Debate: travelling for life”.

În prima zi a proiectului s-a vizitat unitatea de învățământ gazdă a acestei mobilități, s-au desfășurat activități de spargere a gheții, astfel încât membrii tuturor echipelor să se familiarizeze atât cu spațiul, cât și cu partenerii de proiect. Elevii au fost încurajați să se transforme în jurnaliști, iar primele persoane intervievate au fost profesorii celorlalte țări partenere. Întrebările formulate au fost atât din sfera profesională, dar și din cea social- economică.

Școala gazdă a propus în a doua zi elevilor lucrul în perechi pentru realizarea unor prezentări care au abordat următoarele subiecte: The importance of taking photos, The importance of making an interview. Fiecare țară a prezentat viziunea sa despre subiectele propuse, meterialele create fiind apoi încărcate pe pagina oficială a proiectului.

A treia zi de proiect a presupus o excursie culturală, participanții vizitând ruinele vechiului oraș Side, aflat la aproximativ 70 km de Antalya. Un reper turistic important pentru faptul că a reușit să-și conserve destul de bine autenticitatea, Side adăpostește câteva dintre cele mai importante ruine și situri arheologice ale Asiei Mici.

Participarea la un debate pe tema ”Travelling for life” a fost activitatea propusă pentru a patra zi de proiect și poate cea mai interesantă, mai ales în contextul declanșării, în acea dimineață, a conflictului din țările vecine. Elevii s-au împărțit în două tabere și au prezentat idei argumentate despre tema propusă.

Activitățile mobilității s-au finalizat cu completarea de către toți cei implicați în proiect a unui chestionar, s-au înmânat certficatele de participare și s-au stabilit datele următoarelor mobilități. În perioada 21-25 martie echipele țărilor partenere se reunesc la Pleszew, în Polonia.

„Pe lângă prieteniile strânse care s-au legat, am făcut atât de multe activități, prezentări pe diferite subiecte sau dezbateri, am vizitat locuri nemaipomenite, cu o istorie incredibilă. A fost experiență de neuitat și mi-ar plăcea să mai particip la astfel de proiecte”. (A.T.)

„Pot spune că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea, deoarece am întâlnit atât de mulți oameni de diferite naționalități cu un suflet atât de cald, iar astefel mi-am creat noi prietenii care (din punctul meu de vedere) o să dureze pe o perioadă foarte lungă de timp. Peisajele și excursiile au fost pe măsură,  mi-am făcut amintiri pe care nu le voi uita niciodată.” (P.M.)

„Părerea mea despre această experiență este una pozitivă. Mi-a plăcut absolut tot ce am făcut din prima zi până în ultima zi. Am facut poze, activități, dezbateri, am vizitat, am experimentat și, cel mai important, mi-am făcut prieteni! A fost minunat, una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea!” (P.M.A.), sunt doar câteva dintre impresiile elevilor participanți.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button