EducaţieȘtirile zilei

Elevi și profesori de la „Marghiloman”, schimb de experiență în Grecia

Programul Erasmus+ 2018-2020, a continuat cu cea de-a treia mobilitate care a avut loc in Karditsa, Grecia in intervalul 12-18 mai 2019. Elevii Liceului Teoretic “Alexandru Marghiloman” au fost insotiti de catre doamna director Pirlog Lenuta, doamna coordonator Sin Carmen si doamna profesor Cirstea Adi Cornelia.

Proiectul va acorda prioritate acțiunilor care promovează pedagogii și metode inovatoare de predare, învățare și evaluare și care vor susține profesorii și cursanții să utilizeze tehnologii digitale în moduri creative, eficiente și bazate pe colaborare. Se va acorda prioritate pentru ca institutiile să poată adopta tehnologiile digitale asa cum se prevede în Cadrul european pentru organizațiile de învățământ cu competențe digitale. O prioritate suplimentară a proiectului va consta în a actualiza și elabora materiale și instrumente digitale de învățare, în special resurse educaționale deschise, manuale deschise și aplicații software educaționale gratuite și cu sursă deschisă, precum și în a sprijini utilizarea eficace a tehnologiilor digitale și a pedagogiilor deschise în activitățile educative, sportive și de formare.

„In prima zi participantii proiectului Andronache Eduard (clasa a 11 a), Simion Bianca (clasa a 10 a ), Lacatus Bogdan (clasa a 10 a), Scantee Andrei (clasa a 9 a) si Veronica  Sava(clasa a 10 a), au fost gazduiti de catre elevii greci. Au cunoscut famiile si ceilalti elevi din tarile participante, Letonia, Ungaria, Turcia si Grecia.

Luni dimineata, gazdele noastre impreuna cu profesorii coordonatori din liceul tehnic 4th SENIOR HIGHSCHOOL OF KARDITSA OPISTHEN  THNIKOU STADIOU GREECE ne-au intampinat cum se cuvine, cu cantece si dansuri traditionale grecesti.  Dupa primirea fastuoasa, fiecare tara a prezentat orasul, tara, liceul si sistemul de educatie, iar dupa am avut timp liber.

Au urmat prezentarile fiecarei tari si echipe,s a prezentat o ora de curs, o poveste din fiecare tara si workshop uri atat cu elevii cat si cu profesorii legate de gandirea critica a elevilor,tipuri de activitati, metode didactice pe care sa le aplicam fiecare echipa in scoala sa pentru a I ajuta pe elevi sa produca independent diverse produse ,ajungand astfel si la antreprenoriat si posibile cariere pe care ei le vor dezvolta curand .

 A urmat vizita la Galeria  de Arta din Karditsa. Colega noastra din Grecia , Ritsa si directorul liceului, Dimos Zarras ne au tinut o lectie de istorie ,incepand de la Grecia antica, afland astfel ca locuitorii din Karditsa au origini vlahe . Vlahi sunt numiti cei care locuiesc in Karditsa si Trikala. In Trikala exista biserica in care a fost botezat Sfantul Efrem Cel Nou, mentor spiritual fiindu-ne parintele preot Micu Marcel. (marturisesc ca nu auzisem de existent sa pana in acel moment)

Vlahii, oriunde se găsesc ei, vorbesc aceeaşi limbă, un idiom derivat din limba latină, deosebindu-se de toate populaţiile din jur care vorbesc limbi de origine slavă sau limba greacă. În Grecia trăiesc aproape 30.000 de vlahi, cărora nu li se recunoaşte statutul de naţionalitate distinctă“, explică ea. Istoricul Stelian Brezeanu scrie că primele date precise despre românii de la sud de Dunăre, numiți „vlaho-rinhini” (posibil „vlahii de la râul Rynhos”), apar într-un document istoric referitor la mănăstirea Kastamonitou, scris în secolul al XVII-lea dar bazat pe o sursă bizantină din secolul al IX-lea. Conform documentului, în vremea iconoclasmului (secolul al VIII-lea) la Sfântul Munte s-au așezat treizeci de familii de vlahorinchini: „În zilele împăraților iconomahi, neamurile din ținuturile de lângă Dunăre, găsind prilej de dezordine, deoarece împărații cei nelegiuiți ai romanilor purtau război contra sfintelor icoane, pe atunci așa-numiții rinhini și, în limba celor simpli, vlahorinhini și sagudați, după ce au ocupat Bulgaria și s-au întins încetul cu încetul în diferite părți, au pus stăpânire și pe Macedonia. În cele din urmă au ajuns și la Athos cu femeile și copiii lor, căci nu se afla nimeni să le stea împotrivă și să-i înfrunte cu război”

 Populațiile vecine în contact cu românii sau aromânii folosesc, de obicei, pentru a-i denumi, termenul generic de « Vlahi » în diferite variante:

Pe lângă «vlahi», grecii mai folosesc și „kuțovlahi”, denumire care poate fi regăsită și în operele cărturarilor Miron Costin, Dimitrie Cantemir și Constantin Cantacuzino, și a cărei etimologie, după Petre Ș. Năsturel, este turcă, cuvântul provenind fie din koç-iflaklar, adică „vlahii crescători de berbeci”, sau din kuçuk-iflaklar, adică locuitorii „Micii Vlahii” (în opoziție cu „Marea Vlahie” cum era atunci denumită Tesalia în secolele XII-XIII), și devenită peiorativă în limba greacă (kuțo-vlahi însemnând „vlahi șchiopi” în grecește).

De asemeni, am aflat multe lucruri interesante vizitand Institutul Tehnologic din Karditsa, de fapt o universitate specializata in prelucrarea lemnului . Aici tinerii ingineri erau  incurajati sa-si puna in practica ideile folosind aparatura de ultima generatie precum un strung cu comanda automata, tablete grafice,o imprimanta 3D. Cursantii pot proiecta mobilier pentru tineri si adulti, biciclete din lemn , acoperisuri folosind  atat instrumentele traditionale (calc, planseta de proiectare si instrumente geometrice) cat si  moderne (softuri de specialitate cum ar fi AutoCAD).

Vizita la primarie ne-a convins inca o data prin intalnirea cu acesta de faptul ca orasul gazda este unul dintre primele in Grecia la numarul de biciclete pe cap de locuitor si de facilitate pentru a fi folosita oriunde in acest oras despre care nu stiam numic pana sa aflam mai multe datorita proiectului Erasmus.

Putem spune ca prin acesta mobilitate ne am imbogatit sufleteste cu povesti si traditii atat noi cat si vechi, cu noi tehnici de predare sau invatare, precum si cu noi prieteni si amintiri.”, este comunicatul de presă al coordonatorilor proiectului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button