EducaţieȘtirile zilei

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 7 promovează viața sănătoasă prin proiectele Erasmus+

Goana noastră după venituri mai mari sau telefoane mobile mai sofisticate ne-a făcut să credem că natura este robul nostru, ne-a făcut să exploatăm natura mai degrabă decât să trăim în echilibru cu ea.  În ultimii 2 ani însă putem vedea că tinerii se îndreaptă tot mai mult către natură pentru a face oamenii conștienți de problemele de mediu și pentru a ajuta natura. Proiectul Erasmus+ Green Life le oferă elevilor Școlii Gimnaziale nr. 7 Buzău o nouă abordare prin dobândirea competențelor necesare pentru înțelegerea naturii și încercarea de a ajuta natura în viitor.

Proiectul Green Life, cu numărul de referință 2020-1-CZ01-KA229-078246_2, implică șase școli din: Republica Cehă (Zakladni skola a Materska skola Delnicka, Karvina), Cipru (Gymnasium Aradippou), Lituania (Siauliu Gytariu progimnazija), România (Scoala gimnazială nr 7, Buzău), Portugalia (Agrupamento de Escolas do Barreiro) și Spania (Colegio ntra. Sra. De las Mercedes, Granada). Este un parteneriat strategic pe trei ani axat pe probleme de mediu și pe problemele climatice, precum și pe dezvoltarea competențelor cheie ale elevilor și profesorilor noștri în ceea ce privește științele naturii, ecologie, biologie, fizică etc. Principalele subiecte ale activităților proiectului sunt: apa (sursele și puritatea acesteia), obiceiurile sănătoase, schimbările climatice și deșertificare, reciclarea, eco-turism și încălzire globală.

”Green Life” sau ”Viață sănătoasă” a purtat echipa școlii într-o mobilitate în sudul Spaniei, în istoricul și impresionantul oraș Granada.

În perioada 13.03.2022 – 19.03.2022, o echipă formată din 3 elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 7 Buzău și 3 cadre didactice – prof. Iuliana Ivan, coordonatorul proiectului, prof. Cristina Bundă și prof. Andreea Ungureanu – a participat la derularea proiectului în școala gazdă „Colegio Mercedarias”. Alături de echipa din România, au fost implicate în această mobilitate și echipe din Cehia, Cipru și Lituania.

Activitățile au fost extrem de interesante și solicitante pentru elevi:

  • au vizitat un centru sportiv „BeOne Fitness & Sport Club” unde au practicat sporturi ca spinning, fotbal, fitness;
  • au plantat răsaduri de fructe, legume, plante aromatice în grădina școlii; au gătit în bucătăria școlii unul din preparatele tradiționale spaniole ”Gazpacho”;
  • au parcurs 8 kilometri în Canionul râului Monachil care formează unul dintre cele mai atractive și populare trasee de drumeții din Granada – Los Cahorros.

Desigur, activitățile fizice au fost susținute și de aplicarea unor chestionare privind conștientizarea pericolelor asupra mediul înconjurător, prezentări ale florei și faunei specifice fiecărei țări participante la proiect.

Prin participarea la acest proiect am descoperit un oraș nou, locuri noi, oameni noi, copii generoși, prietenoși și inteligenți. Sper ca într-o zi să aibă posibilitatea să ne viziteze țara și să descopere frumusețea României.” (David Populeanu, elev)

Experiența a fost una unică, pe care aș mai experimenta-o de fiecare dată când am ocazia. “(Iustin Ungureanu, elev).

Am fost încântat de școală (un fost palat), de orașul Granada și mai ales de căldura cu care am fost primiți. Activitățile au fost foarte interesante. Am avut ocazia să comunic cu ceilalți copii din țările participante și să exersez astfel limba engleză.“ ( Răzvan Toma, elev)

Prin participarea la proiectul Erasmus +GREEN LIFE dorim să evidențiem importanța unei alimentații sănătoase și a activității fizice, astfel încât, cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios. Pe de altă parte, acest proiect este și un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice, un proces global cu care se confruntă omenirea în acest secol. Știm că protejarea naturii înconjurătoare și a sistemelor naturale depinde de noi: fiecare dintre noi poate aduce o contribuție decisivă, adoptând un stil de viață mai responsabil, începând cu lucrurile mărunte din fiecare zi.”, a transmis profesoara Iuliana Ivan, coordonatortul proiectului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!