Utile

Esti din Buzau si suferi de insomnii? Iata care ar putea fi cauzele si cum poti sa ai parte de un somn odihnitor!

Insomniile reprezinta o problema majora, care afecteaza o treime din populatia Romaniei, spun studiile. Lipsa somnului poate crea grave probleme de sanatate, dar duce treptat si la o scadere a calitatii vietii. Medicii spun ca, de foarte multe ori, sindromul de epuizare are drept consecinta o calitate proasta a somnului. Stresul este, de asemenea, un factor care contribuie la debutul sau la agravarea insomniilor. 

Daca te invarti in pat pe toate partile si nu reusesti sa adormi decat spre dimineata, atunci e clar ca ai o problema! La fel si daca adormi repede, dar te trezesti pe la ora 2-3 noaptea, fresh, iar la 7 cand suna ceasul iti vine sa plangi din cauza oboselii. 

Iata principalele cauze ale insomniei si cateva recomandari pentru un somn odihnitor: 

  • Asigura-te ca ai un pat confortabil si o saltea buna

Foarte multe persoane care sufera de insomnii sau dureri de spate descopera ca aceste probleme nu au neaparat cauze medicale. Specialistii spun ca dormitul pe o saltea nepotrivita poate cauza o multime de afectiuni. 

Exista numeroase modele de paturi confortabile din care poti alege ceva potrivit gusturilor si bugetului tau. Asigura-te ca salteaua  pe care o detii este una de calitate si se potriveste nevoilor tale medicale sau care tin de confort. Daca ai dureri de spate ori alte simptome, poti alege din numeroase modele speciale disponibile in magazinele de profil: cu spuma de memorie, cu arcuri ortopedice, hibride etc. 

  • Stresul 

Acesta este extrem de frecvent in producerea insomniilor, atat la copii si adulti, cat si la persoanele varstnice. Fie ca este vorba despre presiunea pusa de un examen, fie de o datorie care trebuie achitata sau de un termen limita la job, oricare astfel de ingrijorari duc la stres si alunga somnul. 

Specialistii spun ca cel mai bun medicament contra stresului este „controlul”. Asta inseamna ca trebuie sa inveti sa convietuiesti cu stresul, care apare de multe ori zilnic si pe care nu il poti elimina complet din viata ta, dar pe care trebuie sa inveti sa il gestionezi. 

Cand simti ca esti depasit, apeleaza la un psiholog, care te va ajuta sa gasesti diverse metode prin care sa gestionezi stresul. 

  • Simptom al unor afectiuni sau medicamente

Insomnia poate fi un simptom al anumitor boli, precum astmul, depresia, tulburarile hormonale, anxietatea, apneea, cancerul sau artrita. 

In cazul in care ai astfel de afectiuni, vorbeste cu medicul tau de familie pentru a gasi o rezolvare a insomniiilor tale, fie pe baza unor medicamente, fie cu ajutorul anumitor terapii complementare. Este important ca specialistul sa isi dea seama daca este vorba despre o insomnie cronica, acuta sau temporara. In functie de aceasta clasificare vei primi sfaturi si medicatie. 

Pentru un somn linistit, asigura-te ca nu consumi excesiv cafea, alcool sau nicotina. De asemenea, in dormitor ar trebui sa ai o temperatura adecvata si o lumina potrivita.  Extrem de utile pentru a adormi repede sunt anumite ceaiuri si lectura. Cateva pagini citite, neaparat dintr-o carte si nu de pe tableta, iti vor fi de mare ajutor pentru a intra pe taramul viselor intr-un timp scurt. Evita sa stai pe telefon inainte de culcare. Este demonstrat stiintific faptul ca acest lucru agita si alunga orice urma de somn. 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button