PoliticăȘtirile zilei

Europarlamentarul buzoian Andi Cristea, propus să preia șefia Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova

Social-democratul Andi Cristea se află la primul mandat de euroarlamentar și este membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European (AFET).

În luna septembrie a acestui an, la reluarea activității angajaților din instituțiile europene, care vor intra în curând în vacanță, eurodeputații vor decide structurile de conducere ale delegațiilor UE pentru țările din afara blocului comunitar. Untitled

După ce socialiștii și popularii din PE au căzut de acord ca responsabilitatea delegației să revină celor dintâi, numele cel mai vehiculat să preia șefia acesteia este al tânărului europarlamentar buzoian Andi Cristea.

Aflat la primul mandat în Parlamentul European, dar cu o experiență solidă în domeniul diplomației parlamentare, fostul director din Ministerul Afacerilor Externe a acordat un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Aici, Cristea și-a reiterat poziția față de  politica de extindere a UE, opțiune pe care o împărtășesc, de altfel, toți parlamentarii grupului S&D:

„Dorim să ducem procesul de extindere către est, și când spun lucrul acesta mă gândesc la trei chestiuni: criteriile de la Copenhaga, condiționalități și predictibilitate.(…) Acordul de Asociere a fost semnat de către Moldova acum două săptămâni. El va fi implementat. Sunt o serie de reforme care vor trebui implementate. Faptul că cel mai devreme în semestrul al doilea al anului viitor Moldova poate depune cererea de aderare, este o chestiune care trebuie luată în considerare”, a spus europarlamentarul român pentru sursa citată.

Întrebat despre problemele comerciale pe care Republica Moldova le are cu Federația Rusă, mai ales după semnarea Acordului de Asociere, eurodeputatul buzoian a arătat că astfel de dificultăți pot fi depășite cu ajutorul unor parteneri solidari, precum țara noastră:

„În momentul când Federația Rusă a impus embargoul pe vin, România a gasit o solutie si a obtinut accesul vinurilor moldovenești pe piata europeană. Acum, Acordul de Asociere a fost semnat și le putem explica partenerilor nostri importanta mentinerii exporturilor catre pietele europene.a conchis europarlamentarul român.

Andi Cristea a intrat în Parlamentul European de pe poziția a șaisprezecea a listei USD pentru alagerile europarlamentare din 25 mai. În nici două luni de activitate, Andi Cristea a reușit să-și câștige un loc în rândul celor mai activi eurodeputați români de la Bruxelles.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: