Politică

Europarlamentarul buzoian Andi CRISTEA, scrisoare către Gunther Krichbaum: „Tocmai l-aţi pe candidatul Iohannis”

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a trimis o scrisoare lui Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, în urma reacţiei acestuia faţă de votul din diaspora, notează digi24.ro.Andi-Lucian CRISTEA, Hendrik BOURGEOIS
Într-o notă oficială și plină de sinceritate, tânărul politician român își exprimă surprinderea față de atitudinea oficialului european, despre care crede că este „victima unei dezinformări”.  În același timp, europarlamentarul buzoian îl întreabă pe Krichbaum de ce nu a avut o reacţie „rapidă” şi la votul din 2009, pe care o pune pe seama faptului că „în urma jocului de lumini și umbre din diaspora câștiga Traian Băsescu”, cu care se află în aceeaşi „familie politică”.
Andi CRISTEA (32 de ani) este unul dintre cei mai activi europarlamentari ai PSD. Acesta a devenit membru al Parlamentului European după alegerile din 25 mai 2014, pentru ca, la numai câteva luni de la preluarea mandatului, să fie ales președinte al Delegației Comisiei Parlamentare de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova.
  • Redăm, în integralitate, scrisoarea politicianului român:
Stimate Domnule Președinte,
În data de 3 noiembrie a.c. ați adresat o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care referindu-vă la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României, organizat în străinătate, “vă exprimați îngrijorarea cu privire la posibila apariție a unor nereguli severe în desfășurarea alegerilor prezidențiale din România”.
Constat cu suprindere că sunteți victima unei dezinformări, fapt surprinzător, în opinia mea, având în vedere buna dumneavoastră cunoaștere a realităților românești. Ați fost decorat de președintele României, Traian Băsescu cu Steaua României în grad de Comandor. La nivelul diplomației parlamentare ați fost foarte activ în luarea unei decizii favorabile României la nivelul Bundestag-ului și al autorităților germane, inclusiv referitor la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.
Voi prezenta, într-un mod factual, motivele pentru care cred că sunteți într-un mod nevoit victima unor dezinformări.
Dumneavoastră ați afirmat, în scrisoarea către președintele Comisiei Europene, că “numărul secțiilor de votare în care românii stabiliți în străinătate își pot exprima votul a fost redus drastic”. Vă informez că numărul secțiilor de votare este același ca la ultimul scrutin prezidențial din anul 2009. La primul tur desfășurat pe 2 noiembrie a.c. au fost tot 294 secții de vot.
Domnia voastră ați afirmat că “Secțiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicații clare de la București în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaților de centru-dreapta” andi-cristeafăcând referire la “o împiedicare voită a exprimării votului”. Vă informez că la alegerile din 2 noiembrie a.c. organizate în străinătate au votat un număr de 161.262 de cetățeni români, față de 95.068 de cetățeni români care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009.
Într-o manieră caracterizată de sinceritate vă rog să primiți aprecierile mele pentru preocupările domniei voastre cu privire la desfășurarea procesului electoral din România. Mă bucur că Președintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag veghează la respectarea valorilor fundamentale ale UE inclusiv într-o democrație tânără ca România. Sunt convins că dacă în turul doi al alegerilor din România nu am fi avut un politician român de etnie germană, reacția dumneavoastră ar fi fost la fel de promptă.
Mi-aș fi dorit să aveți aceeași reacție rapidă în urmă cu cinci ani când aproximativ 50% din procesele verbale de la secțiile de vot din străinătate au fost greșite, lucru confirmat, la acel moment, de președintele Biroului Electoral pentru străinătate, judecatorul Sorin Vasilescu. Similar o reacție de clarificare din partea dumneavoastră ar fi fost binevenită la finalul turului doi de scrutin prezidențial, din decembrie 2009, când inclusiv reprezentantul Partidului Național Liberal, condus acum de domnul Klaus Werner Iohannis, contesta procesul verbal centralizator al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2009 pentru nereguli grave.
O posibilă explicație al absenței reacțiilor dumneavoastră la acest moment ar fi faptul că în urma jocului de lumini și umbre din diaspora câștiga Traian Băsescu, din aceeași familie politică cu dumneavoastră.
De data aceasta, primul tur de scrutin a fost organizat într-o manieră corectă, cu scrupulozitatea respectării prevederilor legale. Asta a însemnat, din păcate, și cozi și timp de așteptare mai mare pentru românii din afară. Eu îmi exprim convingerea că un număr cât mai mare de români aflați în afara României vor putea vota în turul doi al alegerilor prezidențiale. În același timp, vă informez că numărul cetățenilor români cu drept de vot din străinătate este de ordinul milioanelor.
Și, într-o manieră mai politică, în final, cred că tocmai l-ați “îngropat” pe candidatul Iohannis prin apelul dumneavoastră, prin scrisoarea dumneavoastră în limba română trimisă la “Înalta Poartă de la Bruxelles”. Românii îi admiră și respectă pe germani și sunt oameni demni, mândri despre ce au bun în țara lor.
Cu stimă,
Andi Cristea
Europarlamentar PSD

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close