AdministrațieȘtirile zilei

EXCLUSIV! Imagini în premieră cu „Aleea Promenadei” din Buzău după scoaterea la suprafață a unui curs de apă

Imaginea municipiului Buzău s-ar putea schimba fundamental, după ce edilii au decis să transforme o porțiune de 850 metri din strada Frăsinet într-un paradis urban, grație punerii în valoare a unui curs de apă ce trece prin subteran. În zonă vor funcționa terase, galerii comerciale și spații de petrecere a timpului liber, toate amenajate de o parte și de alta a Iazului Morii, firul de apă din subteran ce urmează a fi scos la suprafață.

Buzăul vrea să devină o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane.

„Reporter Buzoian” a intrat în posesia primelor fotografii cu „Aleea Promenadei”, porțiunea din strada Frăsinet, situată între Kaufland și biserica „Sfântul Ștefan”, cu o lungime de 850 de metri, care va intra într-un amplu proces de modernizare.

Mai exact, primarul Constantin Toma dorește să scoată la suprafață vechiul Iaz al Morii, care trece pe sub strada Frăsinet și care va curge la suprafață pe un canal de 11 metri lățime. Conform proiectului, pământul rezultat din săpăturile pentru canal va fi utilizat pentru crearea unei elevații de 4.2 metri, situată chiar lângă iaz, pe linia blocurilor din Micro III.

„Aleea Promenadei” sau „Drumul Morii”. Zona va deveni un punct important pe harta turistică a țării.

„Iazul Morii este o deviație naturală a râului Buzău, care pornește din zona Cândești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran, circulând prin conducte Premo. Apa curge în continuare și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii. Din cei 10 km pe care îi are, cinci sunt pe teritoriul municipiului Buzău.”, povestește primarul Constantin Toma.

Partea înălțată va servi drept loc de promenadă pentru pietoni și bicicliști și – poate cel mai important – va adăposti terase, galerii comerciale, locuri de joacă pentru copii și alte spații de agrement. De menționat că aceste spații vor fi create chiar sub malul de 4.2 metri și în imediata apropiere a iazului.

Turiștii se vor plimba de-a lungul cursului de apă, care va fi amenajat asemenea unei faleze. Din loc în loc, acesta va fi înfrumusețat cu mori miniaturale și cu alte piese de mobilier urban.

Partea carosabilă va fi mutată pe locul actualelor garaje de pe strada Frăsinet, acestea urmând a fi demolate în curând.

Carosabilul va fi mutat pe locul actualelor garaje de pe strada Frăsinet.

Practic, edilul Toma dorește să revitalizeze Buzăul prin punerea în valoarea a potențialului uriaș pe care îl are Iazul Morii:

Dacă privim în istorie, Buzăul s-a dezvoltat în jurul acestui curs de apă. A fost și motivul pentru care, în secolul al XVII-lea, la Buzău s-au oprit sârbii și bulgarii, fiindcă era apă din plin pentru grădinile lor. Din el se alimentează heleșteul din Crâng, cel din Parcul Tineretului și lacul din Parcul Marghiloman.

Vrem să creăm un microclimat pornind tocmai de la această resursă naturală fantastică pe care suntem norocoși să o avem.

Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos, astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău, care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La capătul vestic al falezei, undeva lângă biserica „Sfântul Ștefan”, va fi amenajat un mic lac, alimentat cu apă din Iazul Morii. Se estimează că proiectul ar urma să dureze doi ani.

Un prim pas către materializarea proiectului a fost deja făcut. Luna trecută, consilierii municipali au aprobat trecerea în domeniul public al municipiului Buzău a fostelor canale ale Agenției de Îmbunătățiri Funciare, lucrările urmând a începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

13 Comments

 1. Felicitări, administrației ! O echipă de oameni, pe care mi-aș dori să o văd la guvernare.Ce nu s-a realizat,in Buzău,in 28 de ani,cu ambiție și determinare, s-au întâmplat atâtea lucruri bune.Nu mă interesează culoarea politică,faptele acestor oameni,se dovedesc,a fi, conform fișei postului. Mulțumim!

 2. Aaa daaa… tichie de margaritar! Un oras cum nu exista in tara, mai terminat ca si drumuri! Pe noi ne intereseaza circul: cum sa marim Dragaica, cum sa cheltuim bani grei sa aducem la balci artisti cunoscuti cu onorarii foarte mari … si cam atat. Noroc ca suntem singurul oras deschis din tara: cine intra iese cat poate de repede!

 3. Bine ca avem planuri de viitor! Dar cu realitatea ce facem? In timp ce helesteiele din parcuri sunt neingrijite iar hidrobicicletele sunt vechi, murdare si cu apa in ele iar in Parcul Tineretului este bezna totala si pe aleei dar si la terasele din strand. Iar stadionul de altelism este inundat, plin de gunoaie si de balarii! Buzoienii aici isi petrec timpul- nu in niste imagini frumoase.

 4. Proiectul pare frumos…, dar trebuie făcut un studiu de impact serios de către specialiști. Din dorința de a face ceva frumos pentru municipiu sa nu se declanșeze o catastrofa, adică revărsarea râului Buzău, în caz de precipitații masive, în oraș. Sa nu uitam de avarierea podului de la Mărăcineni de acum câțiva ani, datorita debitului mărit, când nimeni nu s ar fi așteptat la asa ceva, sa nu uitam nici de barajul de la Siriu… Consultați mai mulți specialiști care sa răspundă cu,, capul,, pentru,, semnăturile,, date. Dumnezeu sa va ajute!

 5. Avem noroc de primar, domnilor! Dupa zeci de ani in care Buzaul a fost doar un punct mic, mic de tot pe harta, am increderea ca acest Primar al Buzaului va reusi sa transforme totul intr-un oras infloritor!
  Nici nu ne intereseaza cat are salariul sau cu cine lucreaza. Sunt detalii de prost gust ale celor care nu inteleg ca DEZVOLTAREA se face cu bani, nene! Vrem doar sa o tina tot asa si sa fie Primarul nostru pana la capat!

 6. Daca ne uitam ce s-a facut in alte orașe și ne uitam in Buzău vedem o mare diferență. Deocamdată Dl. Toma văd că încearcă ceva. Ceea ce e foarte bine. Sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului. Concluziile le tragem la final de mandat dar eu zic că o să mai iasă odată primar. Toată treabă asta se datorează si tuturor consilierilor locali indiferent de culoarea politică. Felicitări!

 7. Numai carcotasi! Ati vazut cum in doar doua zile s-a tinut de cuvant? Ati vazut canalele navigabile din Micro III? In fata la Kaufland, in fata Politiei, sub pod la Maracineni. Deja comandantul poliției a facut o solicitare pentru 2 barci la paza de coasta la Constanta si zilele urmatoare vor ajunge la Buzau. Sa fie… pentru orice eventualitate

 8. Atata nemultumire exista in acest oras; acest om a facut ceva vizibil in putinul timp de cand este la conducerea acestui oras. Ati vrea ca intr-o perioada de timp scurta sa faca ce altii nu au facut in atatea mandate(Boscodeala). Intotdeauna cand cineva se remarca prin ceva este impiedicat sa mearga mai departe doar pt. cu nu are aceeasi culoare politica cu nemultumitii sau pur si simplu din rautate(care este la orice pas).

 9. Mai bine s-ar numi Aleea gunoaielor!Va fi o frumusețe sa vezi plutind găini moarte,câini sau pisici înecati,gogonele,etc,într-un cuvant gunoaiele locuitorilor de pe strada Orizontului!Cine-i curios poate sa vada ce cara Iazul Morii in spatiul dintre Galeria și Autogara.

 10. E simplu . Are nevoie viitorul hotel Ramada (al domnului milionar in Euro , Ghiveci Constantin ) de o zona de promenada (care nu exista acum ). Si o obtine pe bani publici.

 11. Domnule Primar, Domnilor Consilieri, mai înainte de toate, dați drumul ,,la liber” la WC- îl din centrul orașului, acela de la Piață, căci până își caută pensionării banii potriviți se pișă pe ei!!! Chiar nu poate un oraș întreg, să susțină financiar un WC?! Vă dau și o soluție ușor de aplicat: adăugați 1-2-3 lei la impozitul fiecărei familii/ ani și luați fiarele alea de la ușă, că eu sunt unul care am pățit-o: după ce am căutat în toate buzunarele bani potriviți, pe care m-am chinuit să-i bag in ,,opritorul” ăla, după ce am împins fierul ăla, bucuros că am reușit, in sfârșit, să intru, am constatat că am intrat degeaba: mă pișasem deja, pe mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button