CORONAVIRUS

Fenomen EXTREM la Buzău: „O să fie foamete!”

Nici nu a început bine vara, că soarele arzător pârjolește deja culturile din zona Munteniei și a Moldovei. În Câmpia Buzăului nu a mai căzut strop de ploaie de două luni, timp în care plantele au început să se usuce, iar mii de hectare de culturi agricole sunt la un pas să fie compromise.
Cercetătorii afirmă că fenomenul întâlnit la Buzău este similar secetei din 1986 ca intensitate și perioadă, atrăgând 618x407_143391503759cfc2c8atenția că mii de hectare de culturi agricole vor fi distruse complet dacă următoarele două-trei săptămâni nu vor aduce ploi.
„Peste câteva zile se împlinesc două luni de când nu a mai plouat în zona noastră; porumbul este mai rezistent, dar restul culturilor sunt afectate, producția de grâu se anunță slabă, iar cea de rapiță ceva mai bună’” a declarat Valeriu Călin, președintele Asociației Județene a Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Buzău.
În Moldova, situația este și mai gravă. În frunte cu 23 de preoți, zeci de oameni dintr-o localitate din Botoșani au ieșit pe ulițele satului în cadrul unei procesiuni în care s-au rugat pentru ploaie:  „Culturile sunt slabe, e greu si pentru animale. Nu este apă, nu au ce paște pe imaș. (…) Porumbul, la vremea asta, trebuia să aibă măcar 70 de cm, și el nu are nici 30. O să fie foamete!”, s-a plâns un fermier.
Meteorologii nu au vești bune. Recent, ei au emis prognoza pentru prima jumătate a lunii iunie, iar temperaturile urmează să crească în mai toate zonele țării. Totuși, spre finalul acestui interval, ar putea să apară și ploile.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: