Cultură

Festival inedit, în weekend, la Buzău: „Va fi ceva unic”

Sfârșitul de săptămână rezervă buzoienilor evenimente culturale deosebite, organizate pentru prima dată în județul de la Curbura Carpaților.

Mai exact, la Buzău se va desfăsura prima editie Festivalului International de Dansuri Folclorice Traditionale, eveniment secondat de Târgul National al Mesterilor Populari.

Festivalul National de Dansuri Folclorice Traitionale este o calusarii_de_la_serbanesti_69520200noutate pentru judetul nostru. Eveniment ce se află la prima ediție, festivalul va reuni ansambluri folclorice din 8 țări europene:

“Este primul spectacol internațional de folclor de la Buzău, nu îmi aduc aminte sa mai fi fost asa ceva si de aceea vă spun ca va fi ceva unic. După ce am muncit si am participat cu ansamblurile noastre la diferite festivaluri, acum ne-am hotărât să facem si noi aici unul de acest gen. Dacă anul acesta avem doar 8 țări participante, sperăm ca de la anul sa avem 15 și tot așa în fiecare an să avem cat mai multe. Cele 8 țări participante sunt: Macedonia, Ucraina, Franța, Serbia, Bulgaria Slovenia, Grecia si bineinteles Romania”, a declarat Adrian Petre, directorul Centrului Judetean de Cultură si Artă.

  • Programul festivalului este următorul:
  • Vineri de la ora 11:00 are loc intâlnirea oficială cu o echipă din fiecare țară si presedintele CJ la Sala “D. Filipescu”, apoi la ora 17:00 pe traseul Platoul Dacia, Bulevardul N. Balcescu, Parcul Crang – parada traditionala, iar de la ora 18:00 are loc deschiderea oficiala cu intonarea imnului de stat al fiecarei tari si un program de prezentare a cate 15 minute de fiecare ansamblu folcloric.
  • Sâmbătă, participantii vor face o excursie la Vulcanii Noroiosi, iar la ora 13:00 un program artistic in parcul central din Berca. La ora 18:00 in Crang, Slovenia, Franta, Macedonia, Bulgaria si Romania vor prezenta un program artistic – fiecare ansamblu 40 de minute – iar Ucraina, Serbia si Grecia vor merge la Ramnicu Sarat unde vor face o parada si vor prezenta un program special, in fata primariei.
  • Duminică, de la ora 12:00, doua ansambluri – Franta si Macedonia – vor merge la Ziua Comunei Manzalesti. Ucraina, Serbia si Grecia vor prezenta la ora 18:00, un program in Crang , urmand ca la ora 20:00 sa aiba loc festivitatea de premiere, urmata, la inchidere de un joc de lasere.
Al doilea eveniment organizat la Buzău este  “Targul National de Mesteri”, unde vor participa 50 de mesteri din 13 judete, dintre acestia, zece fiind de la noi.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: