Știrile zilei

Final de proiect! | Impresii ale elevilor de la Școala Gimnazială Măgura

Odată cu venirea vacanței de vară, elevii școlii gimnaziale Măgura își iau la revedere de la unul dintre proiectele lor europene dragi, numit “ENHANCING ICT SKILLS THROUGH EXPLORING OUR CULTURAL IDENTITY” și având numărul de referință:  2019-1-CY01-KA229-058247_1. Acest cod ne spune că parteneriatul a debutat în 2019, a fost coordonat de către o școală din Cipru și că noi suntem primii parteneri, alături de unități școlare de tip gimnaziu din Letonia, Portugalia și Finlanda. Referitor la grupul de parteneri europeni care am pornit pe acest drum fascinant al colaborării în încercarea de a ne cunoaște punctele comune ale culturilor noastre având ca mijloace de investigație instrumente digitale, trebuie spus că partenerul finlandez s-a retras,  spre regretul nostru, al celorlalți.

Dacă am fi o grupă de elevi la o oră de engleză, ne-ar plăcea să ne numim “the unstoppable”, adică “cei ce nu pot fi opriți”. Afirmăm  acest lucru deoarece în 2021 ar fi trebuit să se încheie acest parteneriat, alături de alte cinci, care au debutat în 2019. Dar, toți partenerii am convenit să nu ne lăsăm învinși de pandemie și să cerem Comisiei europene prelungirea acestora cu încă un an. Pentru a fi mai specifici, menționăm că în martie 2020 s-a efectuat prima mobilitate la coordonatorul nostru principal, după care nu au mai fost posibile mobilitățile fizice până anul acesta. Așadar pentru elevii noștri era o situație delicată. Ei au continuat colaborarea în platforma finanțată de același program Erasmus plus, eTwinning, cu prietenii lor din cele trei țări, totuși le lipsea experiența directă, deosebit de apreciată și eficientă, mai ales că unii colegi fuseseră deja în Paphos, Cipru. Iată ce relatează Adina, elevă clasa a VI-a la momentul mobilității:

Pentru mine Cipru înseamnă foarte mult. Acolo am văzut locuri minunate precum marea lor superbă și albastră ca cerul (…).Ciprioții sunt primitori și foarte energici . Toți copiii erau fericiți să ne vadă  și toți s-au grăbit sa ne pună întrebări despre noi sau despre țara noastră… Ce mi-a plăcut foarte mult in acest proiect, a fost că m-am împrietenit cu foarte multe persoane cu care încă țin legătura… ”

….am avut șansa să aud peste 18 limbi la școală și pe stradă. Mulți imigranți și-au găsit pacea și liniștea. Mitologia greacă este fascinantă, cultura face Cipru o insulă de vis. În ciuda faptului că era începutul pandemiei deja, oamenii erau zâmbitori, calmi și te ajutau imediat….” spune și Miruna, elevă în clasa a VII-a.

Echipa de implementare a proiectului a lucrat în regim online pe platformele școlii și Twinspace pentru a-și îndeplini sarcinile ce le reveneau cu entuziasmul și curiozitatea specifice vârstei lor, dar le lipseau întâlnirile față în față, socializarea, legarea unor noi prietenii, surprizele, viața reală a unui parteneriat Erasmus plus. Nemulțumirea lor avea să ia sfârșit în aprilie 2022, când alți șase elevi plecau în Lamego, Portugalia. Cel mai bine este să îi lăsăm pe ei să vorbească.

Am ajuns în sfârșit în Lamego cu puține emoții. Am locuit pentru o săptămână în casă unor portughezi. Am intrat în locuință cu puține emoții, deoarece nu știam cât de ospitalieri vor fi acești oameni. Însă am fost surprins în mod pozitiv. A fost minunat să stau pentru o săptămână în casă unor oameni de acolo și să cunosc noi tradiții și obiceiuri, oameni etc.” – Robert, clasa a VI-a.

Am cunoscut noi copii, Sofia,Inês,Raquel,Andreia,Rita,Maria,Melisa, și le-am vizitat școala… Am făcut activități împreună cu copii din Cipru, Portugalia și Letonia și mi-a plăcut foarte mult felul lor de organizare și creativitate. A fost o experiență foarte frumoasă!” – Maria, clasa a V-a.

Școala! O, era o cladire mare si bej, aflată in partea de vest a orasului Lamego cu un interior superb! Aceata avea si o cantină unde elevii luau prânzul impreună cu ceilalti vizitatori din alte țări , inclusiv noi! Dupa prânz, ne jucam niste joculețe și după aceea continuam activitățile  Erasmus! – Ștefan, clasa a V-a

Lamego Chathedral, Sãntuario de Nossa, Senhora dos Remédios, Castelo de Lamego și Chapel of Sao Pedro de Balsemão. Sunt locurile interesante pe care le-am vizitat și m-au impresionat prin frumusețe și istorie…..” – rareș, clasa a V-a.

Povestea noastră continuă cu luna mai 2022 în care alți șase membri ai echipei Erasmus au plecat în capitala Letoniei. De la ei aflăm următoarele:

            Letonia, o țară mare, frumoasă cu oameni civilizați. O țară curată și plină de voie bună cu multe lucriri frumoase de vizitat.” – Dominic, clasa a V-a.

„Experiența Letonia a fost extraordinară. Activitățile au fost captivante, timpul a zburat iar gazdele m-au primit foarte bine. Am învățat lucruri noi dar ne-am și distrat. Mulțumesc profesorilor și colegilor pentru clipele minunate! Locul meu preferat a fost studioul de cinema!” – Crina, clasa a V-a.

„În Letonia am stat la gazde care erau pline de entuziasm –  Karlīne Mickēviča și mama ei. Acasă, Karlīne mi-a făcut turul casei și grădinii, mi-a arătat camera în care o sa stau și apoi m-a dus la un lac din apropiere. După am împărțit cadourile și ele mi-au făcut o surpriză. M-au dus la o zona în care se afla CIRCUITUL NATURAL AL MLAȘTINII. (…) Dupa tot traseul, gazdele mele m-au dus la ferma bunicii Karlīnei de vaci. Seara am avut mâncare  tradițională…  ” – Saviana, clasa a V-a

„Acum, la final de drum suntem puțin nostalgici dar privim către viitor, către noi proiecte, împreună cu o parte din noii noștri prieteni europeni. Așa sperăm. Mulțumim celor care s-au implicat în realizarea acestor vise frumoase, în special domnului inspector general adjunct, prof. Popescu Dan, care la începutul proiectului era director al școlii noastre.”, a transmis echipa de proiect ICT, condusă de prof. Falnicu Florin.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button