EducaţieȘtirile zilei

FOTO: Activitate de prevenire a violenței, la Școala Gimnazială Măgura

Miercuri, 19 ianuarie 2022, Școala Gimnazială Măgura a fost gazda unei activități de prevenire a violenței în mediul școlar. Organizată de polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiști din cadrul Postului de poliție Măgura, activitatea a avut succes printre elevii de gimnaziu, care au putut afla numeroase lucruri despre comportamentul uman, dar și soluții de evitare a stărilor conflictuale.

Activitatea intitulată „Ziua Albă fără violență” a avut ca scop prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, respectiv a creșterii gradului de siguranță în mediul școlar. Poliţiştii au explicat pe înţelesul copiilor termenul de „violență” şi au provocat elevii să exemplifice prin câteva situații întâlnite percepţia lor asupra noţiunii de violenţă.

Împreună au concluzionat că violenţa îmbracă diverse forme de manifestare: exprimare inadecvată sau jignitoare, bruscare, împingere, lovire, rănire.

Elevii au aflat lucruri despre tipurile de violență – fizivă, verbală și emoțională -, despre mecanismele ei și despre părțile implicate într-un act de violență: agresorul, victima și martorii, cei din urmă având un rol esențial în stoparea acestui fenomen.

Cei treizeci de elevi au vizionat filmulețe despre violență și urmările ei, au purtat discuții pe marginea acestui subiect și au aflat că, dacă au între 14 si 16 ani, ei pot răspunde penal pentru faptele lor, în cazul în care se dovedește ca au avut discernământ în momentul săvârșirii acestora.

Elevii au mai descoperit că violența, indiferent de natura ei, lasă urme adânci asupra victimei. Agresorii tocmai asta caută: persoane sensibile, care se închid în sine și care nu povestesc nimănui despre suferințele prin care trec.

A fost abordat și conceptul de bullying, noțiune aflată tot în sfera agresiunii și a violenței.

Cei peste 30 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au încheiat activitatea prin construirea unui lanț uman, îmbrăcați în tricouri albe personalizate, cu mesaje dedicate.

Activitatea preventivă s-a derulat în cadrul proiectului “Maraton Antiviolenţă”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button