Știrile zilei

FOTO: Am fost la Cernătești, comuna înfloritoare de pe Valea Slănicului

Trei ani au trecut de când în cea mai înaltă funcţie din organigrama Primăriei Cernăteşti se află Petrache Mîrzea. Un om de înălţime medie, cu un aer tineresc, mereu atent în vocabular şi ţinută. Nici măcar părul grizonat nu trădează cele aproape 60 de primăveri prin care a trecut. Şi-a dorit mai mult pentru comuna sa, asemenea multor primari din judeţ care se zbat pentru binele comunităţii din care provin. Şi-a reuşit.

În doar trei ani, mandatul curent fiind primul pentru primarul care reprezintă Partidul Social Democrat, a schimbat faţa comunei Cernăteşti. Într-o comunitate care reuneşte geografic opt localităţi (Cernătești, Zărneștii de Slănic, Vlădeni, Căldărușa, Manasia, Aldeni, Fulga și Băiești) şi adăposteşte potrivit ultimului recensământ peste 3.800 de suflete, Petrică Mîrzea a reuşit să dezvolte o serie de proiecte, axate în mare pe reabilitarea infrastructurii şi investiţii în domeniile pregnante ale comunităţii locale.

INFRASTRUCTURĂ | Drumuri mai bune şi conectivitate constantă cu Municipiul Buzău

Pentru ca o comunitate să se dezvolte este necesară o infrastrctură de transport bine realizată, care să asigure conexiuni cu punctele de interes din apropiere. Majoritatea banilor, fie că au fost fonduri europene, finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau din bugetul propriu s-au îndreptat către drumuri. Din fonduri guvernamentale s-a realizat podul care face legătura cu localitate Aldeni, o investiţie de 800.000 de lei, iar prin PNDL 2 podul din Căldăruşa (cu termen de finalizare 2020). PNDL 2 s-a dovedit un aliat bun pentru mediul rural din România, implicit şi pentru comuna Cernăteşti. Tot prin programul dezvoltate de Guvernul României, vor fost asfaltate drumuri săteşti şi comunale cu o lungime de 10 km (dintre care trei executaţi deja) şi o valoare a demersului de aprope 10 milioane de lei.

Din bugetul local a fost construită troiţa din Cernăteşti (20.000 de lei) şi a fost înfiinţat serviciul de salubrizare (150.000 de lei). Cu bani de la stat s-au realizat măsurători cadastrale în localităţile Cernăteşti şi Zărneştii de Slănic (150.000 de lei). Prin proiectele cu finanţare europeană s-a aflat şi demersul prin care a fost extinsă reţeaua de canalizare în satele Zărneşti de Slănic şi Fulga, parte a Master Planului Companiei de Apă. Recent, prin cooperarea cu Primăria Municipiului Buzău şi TRANSBUS, operatorul local de transport în comun s-a reuşit înfiinţarea a două linii care fac legătura zilnic cu reşedinţa de judeţ (linia 22 şi zona 111), care creşte nivelul de accesibilitate pe piaţa muncii din Buzău a locuitorilor din Cernăteşti.

EDUCAŢIE ŞI SPORT | Investiţii ample în şcoală, bibliotecă şi sport

Unul dintre obiectivele majore ale primarului PSD îl reprezintă dezvoltarea continuă a celor mai tineri membrii ai comunităţi din Cernăteşti. Ţintă care se traduce prin grija faţă de infrastructura sistemului educaţional şi sport, ca alternativă de petrecere a timpului liber.

În Cernăteştiul ultimilor trei ani au fost realizate o serie de proiecte, printre care cele mai importante sunt: reabilitarea şcolii din localitate, o investiţie de 300.000 de lei din bugetul propriu; asfaltarea terenului de sport şi reabilitarea exteriorului şcolii, încă 130.000 de lei din fonduri proprii; reabilitarea şi dotarea cu cărţi a Bibliotecii „Ion Băieşu”, proiect care a costat puţin sub 110.000 de lei din bugetul local; construcţia bazei sportive şi înfiinţarea Asociaţiei Sportive „Ştiinţa” Cernăteşti, valoare a investiţiei 307.259 de lei din fonduri proprii, proiect încheiat, care se continuă cu ridicarea vestiarelor şi a unei tribune cu 200 de locuri.

Tot „în sport”, primarul Mîrzea se poate lăuda cu realizarea unui teren sintetic cu noctură, stabiliment sportiv care a costat 181.475 de lei din fondurile comunei. Încă o reuşită o reprezintă înfiinţarea şi promovarea ansamblului folcloric, „Flori de liliac”, care reuneşte vocile celor mai mici locuitori ai comunei, sub îndrumarea preotului Costin Drăgan din localitate.

TURISM | Dealul cu lilieci, un brand local

Denumită sugestiv „Dealul cu lilieci”, rezervaţia naturală aflată pe raza comunei Cernăteşti reprezintă un punct de interes turistic cu potenţial, care a stânit interesul actualului primar şi nu numai. Petrică Mîrzea „a testat” piaţa promovând intens în mass-media locală şi social media o locaţie de-a dreptul superbă.

Rezultatul? În doar câteva săptămâni, tot mai mulţi pasionaţi de natura au vizitat comuna condusă de primarul PSD.

VOR URMA | Noi investiţii în drumuri şi demararea procedurii pentru reţeaua de gaze

Şapte proiecte ample se află în curs de implementare la Cernăteşti. Este vorba despre finalizarea asfaltării pe o distanţă de 23 de kilometri a drumurilor săteşti şi comunale (7 km prin proiect finanţat prin PNDL 2); finalizarea construcţiei podului de la Căldăruşa (o investiţie în valoare de 1.308.511 lei, prin PNDL 2); dotarea serviciului de situaţii de urgenţă cu un buldoexcavator şi un UTV prin fonduri europene (609.532 de lei); măsurători cadastrale în Cernăteşti (150.000 bugetul de stat); studiul de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaze naturale în comuna Cernăteşti (150.000 de lei din bugetul propriu) şi extinderea sistemului de supraveghere wireless, demers care necesită 60.000 de lei din bugetul local.

Sursa: AGORA BUZĂU / Foto: Andrei Pițigoi

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Excelent material! Ma bucura faptul ca glia stramoseasca nu este uitata si ca sunt oameni, precum acest domn Mirzea care se ingrijesc de locurile natale. Astept cu nerabdare ziua in care voi pasi din nou pe poarta casei parintesti. Minunate imagini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!