CulturăȘtirile zilei

FOTO: Ambasadorul Mexicului în România s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Buzău

Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, Jose Guillermo Ordorica Robles, s-a aflat, sâmbătă seară, la Buzău, la invitația președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Ambasadorul Mexicului a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, după care s-a deplasat la Muzeul Judeţean Buzău, unde a prezentat un obiect specific civilizaţiei mexicane, un penacho prehispanic.

Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România a ajuns la Consiliul Județean la ora 18:00, alături de președintele Petre Emanoil Neagu. Preț de aproape o oră, Ambasadorul a discutat cu jurnaliștii pe tema relației bilaterale dintre România și Mexic și despre oportunitățile turistice și culturale ce s-ar putea deschide între cele două țări. Excelența Sa a apreciat covrigii de Buzău, produs tradițional recunoscut la nivel european, și a relatat despre întâlnirea cu Nadia Comăneci, de la Montreal.

„România nu a fost niciodată o țară pierdută pe hartă pentru Mexic. Am știut foarte multe lucruri despre România încă dinainte să fiu ambasador în țara dumneavoastră.”, a răspuns Jose Guillermo Ordorica Robles întrebării unui jurnalist.

Tot aseară, la Muzeul Județean a fost prezentat un obiect specific civilizației mexicane, un penacho prehispanic:

„Coroana cu pene pe care în Mexic o numim Penacho este un obiect tradițional folosit pe perioada festivalului Guelaguetza. Este obiectul vestimentar cel mai utilizat în celebrul dans al penelor, unul dintre cele mai populare dansuri care datează din antichitate iar festivalul reflecta întâlnirea celor două lumi lumea prehispanică și cea a Spaniei care a ajuns în America acum mai bine de 500 de ani. (…) Vom reveni atunci când vom fi invitați însă am fost foarte impresionați de Muzeul Județean și cu siguranță vom reveni curând.”, a spus Excelența Sa José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Mexicului la București.

  • Noaptea Muzeelor s-a desfăşurat sub genericul „Escapada culturală nocturnă”.

Şi în acest an, Muzeul Judeţean Buzău a propus o serie de evenimente de excepţie. Cu acelaşi prilej a fost vernisată expoziţia de bază ‘Ştiinţă şi tehnică în Buzăul secolului al XX-lea’, urmând să fie prezentată publicului o piesă extrem de rar întâlnită în România, maşina electromagnetică militară de criptat Enigma, model M 2-3, care face parte dintr-o colecţie privată.

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” a avut loc sâmbătă, 18 mai. Peste 150 de spații ale unor muzee și entități culturale publice și private din București și din țară s-au deschis pentru a fi vizitate gratuit. Pentru acest eveniment au fost organizate expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: