EducaţieȘtirile zilei

FOTO: Subiectele date la limba și literatura română la EVALUAREA NAȚIONALĂ

Subiecte Evaluare Naţională 2015 română. Reporter Buzoian publică subiectele la limba şi literatura română date luni, 22 iulie, la examenul de Evaluare Naţională.
La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă” “bucurie” “venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe.
De asemenea, pe baza aceluiaşi text, elevii de clasa a VIII-a aveau de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.
La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere – articolul E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-au capacitatea de a înţelege un text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică: au avut de analizat morfologic cuvintele “românească” şi “garderobă” şi sintactic cuvintele “patru”, „în” şi „se” şi “ia”. În plus, elevii au avut de identificat o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ “care”.
A doua compunere au avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.    
Subiectele primite la română (click pentru a mări)

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button