AdministrațieȘtirile zilei

Frăție cu Prahova și Vrancea, în numele dezvoltării!

Buzăul, acest ținut de legendă, pierdut la cumpăna dintre deal și munte, este un teritoriu cu locuri mirifice, înțepenite în timp, unde omul își descoperă rădăcinile. Un loc în care își găsesc liniștea apele repezi izvorâte de sub brazi, în care se împletesc armonios cele trei forme de relief, în care natura și civilizația umană s-au împletit organic, formând un tablou perfect.

Este un paradox totuși faptul că un astfel de ținut este prea puțin valorificat din punct de vedere turistic. Consecințele, puțin bani injectați în economie, locuri mirifice insuficient promovate și regretul că am putea face mai mult.

Și pentru că  într-o țară cu legi învechite forma asociativă reprezintă unica modalitate de ieșire din impas, Județul Buzău a decis să își dea mâna cu vecinii ei, Prahova și Vrancea. Cum? Aflați din rândurile următoare.

Marți, aleșii județeni au făcut un pas important spre înființarea și funcționarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Investiții Teritoriale Integrate Ținutul Buzăului, Prahovei și Vrancei”, organism în care și-au dat mâna autoritățile din cele trei județe pentru ca împreună să atragă fonduri europene.

Președintele Neagu va reprezenta Buzăul în Adunarea Generală a I.T.I.

Prin asocierea realizată azi ar putea fi atrași bani în vederea sprijinirii comunităților dezavantajate, pentru drumurile care leagă cele trei județ, dar și pentru turism, obiective turistice și promovarea tradițiilor locale.

Am intrat într-o asociere cu două județe, vecine ale noastre, ale județului Buzău, mă refer aici la Prahova și Vrancea. Trebuia să grăbim puțin simplificarea anumitor lucruri: numirea în Comitetul Director și în AGA acestor asociații ca să putem să fim în regulă, să începem  din toamna împreună cu colegii de la Vrancea si Prahova, să ne pregătim să accesăm fonduri  europene pentru cele trei județe. Știți că  acest ITI este, practic, o asociație care se referă la comunitățile,  să spunem mai puțin dezvoltate, sau, m-am ferit de termen, dar asta este, mai puțin dezvoltate, deci defavorizate, și încercăm prin această asociere să atragem fonduri europene ca sa echilibrăm, să spunem așa, anumite zone din județul nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

  • Șeful CJ, reprezentantul Buzăului în I.T.I.

Petre Emanoil Neagu urmează să reprezinte Buzăul în Adunarea Generală a ITI, în timp ce în Consiliul Director va intra Liliana Mioara Nicolae, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională. Odată realizați acești pași, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară merge pentru a fi înregistrată la Judecătoria Ploiești.

Apoi, autoritățile din Buzău, Prahova și Vrancea vor putea pune la punct strategiile în vederea obținerii de fonduri europene:

Suntem in perioada de dezvoltare a acestui ITI, trebuie să facem o strategie de dezvoltare  la nivel de cele trei județe, numai ața se pot atrage fonduri europene. La nivel de Consiliu Județean Buzău am contractat strategia pentru dezvoltarea  turismului pe viitoarele fonduri  financiare în exercițiul financiar următor. Fără să ai această strategie bine pusă la punct nu poți atrage fonduri europene”, a mai declarat Neagu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button