Știrile zilei

Frumuseți din Ținutul Buzăului: Vulcanii Noroioși și peisajul care îi fascinează pe toți turiștii

Natura a înzestrat județul Buzău cu frumuseți unice, iar Vulcanii Noroioși reprezintă una dintre ele. Situați în partea centrală a Subcarpatilor de Curbură, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, vulcanii reprezintă un fenomen aparte, neratat de turiștii care ajung în județul Buzău.

De îndată ce ai ajuns aici, ești fascinat de peisaj natural selenar, creat de prezența pământurilor fără viață și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră. Cum ia naștere acest fenomen? Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață, iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi, care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.

Peisajul este întregit de „șănțulețe și viroage adânci, plăci poligonale de noroi uscat și eflorescențe de sare, dar și de o vegetație variată, instalată mai puțin pe pământurile rele și mai mult pe versanții platourilor”, după cum arată profesorul Mihai Mâncu.

Vulcanii Noroioși sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu. Rezervația este deschisă zilnic pentru vizitare, între orele 08:00 și 20:00 în sezonul estival, respectiv 08:00 și 16:00 în afara acestuia. În zilele ploioase, locația este închisă și nu se poate vizita.

Sâmbătă, 24 august 2024, Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului a organizat prima ediție a evenimentului Ziua Vulcanilor, marcând astfel împlinirea a 100 de ani de când Vulcanii Noroioși sunt Arie protejată în România. În cadrul evenimentului au fost organizate numeroase activități și evenimente, de la ateliere pentru copii la drumeții ghidate, expoziții și sesiune de degustare a unor produse tradiționale.

Vulcanii Noroioși sunt cei mai reprezentativi vulcani de acest tip din țară prin activitatea și formele lor și au fost declarați monument al naturii în anul 1924. O legendă locală explică apariția lor. Conform acesteia, eroul Arbănaș pornește la luptă împotriva unui balaur care făcea prăpăd în ținut. Înspăimântat de curajul eroului și rănit în luptă, balaurul se retrage în ascunzătoarea lui de la Berca și rămâne acolo pentru veșnicie. Se spune că pământul uscat şi crăpat ar fi pielea sa, iar prin ochiurile care fierb necontenit și-ar vărsa năduful fiara învinsă de erou.

Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10, Buzău-Brașov, să ajungeți în localitatea Sătuc din comuna Berca, iar de aici să mai parcurgeți aproximativ 20 de kilometri.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!