Comuna GălbinașiȘtirile zilei

Gălbinași, comuna care înflorește cu bani europeni | Lista proiectelor atrase

Stilul de administrație care se face de aproape 20 de ani în comuna Gălbinași confirmă două dintre marile calități ale primarului „de 5 stele” Dumitru Dragomir: nu renunță niciodată și nu ratează nicio ocazie de a dezvolta și mai mult comuna înfloritoare de lângă Buzău. În acest sens, lista lungă a proiectelor atrase în ultima vreme constituie cel mai bun exemplu.

O privire aruncată peste lista proiectelor cu finanțare extrabugetară, pe care Primăria comunei Gălbinași le-a atras în ultima vreme, te face să privești cu optimism asupra viitorului acestei comune din ce în ce mai atractive pentru buzoieni. Pentru că, pe bună dreptate, lucrările care se execută în prezent și cele care urmează să fie realizate vor închide un cerc al confortului din care fac parte utilități considerate de bază într-o localitate modernă: apă, canalizare, gaze, drumuri asfaltate, curățenie, transport public rapid și civilizat.

  • CONTRACTE SEMNATE: Cinci proiecte în derulare, pentru o comună europeană.

Un prim proiect, aflat deja în lucru, presupune Construirea și extinderea sistemului de canalizare în satele Gălbinași și Tăbărăști. Acest proiect, finanțat prin Programul „Anghel Saligny” al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a avut o valoare totală aprobată de 6.407.480 de lei, însă după licitație, Primăria Gălbinași a reușit să facă o economie de peste 700.000 lei.

În urma licitației, contractul a fost atribuit companiei buzoiene CONCAS S.A., valoarea lucrărilor fiind de 5.695.347,85 lei.

  • Un „experiment” reușit.

Utilajele au început deja lucrul în teren, iar primele rezultate sunt îmbucurătoare. Asta cu atât mai mult cu cât, mărturisește primarul Dumitru Dragomir, tehnologia aleasă pentru introducerea conductei de canalizare a reprezentat un test pentru viitoarele lucrări.

Concret, este vorba despre forajul orizontal, o tehnologie revoluționară ce presupune forajul rotativ, dirijat, prin care se pot realiza subtraversări și introduceri de conducte în subteran fără a mai executa săpături pe carosabil.

Lucrări la rețeaua de canalizare de pe strada Unirii

Primele conducte au fost deja introduse pe strada Unirii, iar rezultatele sunt mulțumitoare. Utilajele au forat fără a afecta structura drumului, iar edilii vor să repete operațiunea și în cadrul unui proiect mult mai amplu, despre care vom vorbi ceva mai târziu.

Al doilea proiect, de data aceasta cu finanțare europeană, prevede Reabilitarea și eficientizarea vechiului sediu al Primăriei și instalarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

Primăria comunei Gălbinași

Proiectul a fost aprobat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și are o valoare totală de 919.239,40 de lei. Contractul a fost deja semnat, iar în curând va fi emis ordinul de începere a lucrărilor.

Pe lângă reabilitarea vechii clădiri  a Primăriei, aici vor fi montate două stații de încărcare a autovehiculelor electrice. De altfel, Primăria Gălbinași a anunțat deja că intenționează să cumpere două microbuze școlare electrice, pentru transportul elevilor din comună. În acest fel, spune primarul Dumitru Dragomir, se vor reduce cheltuielile cu carburantul.

În afară de suma contractată în cadrul acestui proiect, Primăria Gălbinași va contribui cu o cofinanțare de aproximativ 800.000 lei.

Cel de-al treilea proiect aprobat se referă la reabilitarea Căminului Cultural Bentu, în vederea creșterii eficienței energetice. Finanțarea va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractul a fost deja semnat, valoarea lucrărilor fiind de 541.280,40 lei. Din bugetul local, Primăria Gălbinași va contribui cu suma de aproximativ 700.000 lei.

Căminul Cultural Bentu intră în reabilitare
  • Printre puținele comune cu piste de biciclete.

Gălbinași se va număra printre puținele comune din județul Buzău care vor avea piste pentru biciclete. Primăria a semnat deja contractul de finanțare pentru proiectul Construire piste pentru biciclete în comuna Gălbinași, județul Buzău. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea totală a lucrărilor fiind de 562.369,25 lei.

Piste de biciclete pe DN 2B

Pistele pentru biciclete vor fi realizate de-a lungul Drumului Național 2B, astfel: din dreptul străzii cu primăria, către Brăila, un kilometru de pistă pe stânga, un kilometru de pistă pe dreapta. Pista pentru biciclete se va termina aproape de ieșirea din Gălbinași, în dreptul ultimei case.

Cofinanțarea Primăriei Gălbinași la acest proiect este de 450.000 lei, bani care vor fi alocați din bugetul local.

Salubritatea este importantă la Gălbinași. În acest sens, un al cincilea proiect deja aprobat este aproape de start și se referă la achiziția unei mașini de gunoi pentru Serviciul de Salubrizare al Primăriei.

Autogunoiera va fi achziționată prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care a aloca suma de 139.446 lei, la care se adaugă o cofinanțare a primăriei, în valoare de aproximativ 300.000 lei.

  • PROIECTE DECLARATE ELIGIBILE: Fonduri europene și guvernamentale pentru dezvoltarea comunei.

Încă de când a venit la primărie, Dumitru Dragomir a înțeles că dezvoltarea comunei nu se poate face fără proiecte cu fonduri extrabugetare. Așa că și-a format o echipă cu ajutorul căreia, de-a lungul anilor, a căutat să scrie cât mai multe proiecte pentru atragerea de fonduri din surse externe.

Primăria comunei Gălbinași

De ani de zile, administratia de la Gălbinași a devenit exemplu de bune practici în ceea ce priveste finanțările europene sau cele din programe nationale de investiții.

De pildă, comuna Gălbinași are și proiecte declarate deja eligibile, dar pentru care însă nu s-au semnat contractele de finanțare.

Unul dintre acestea prevede Construirea unui sistem de alimentare, pompare și tratare a apei în satul Tăbărăști. Proiectul a fost declarat eligibil în cadrul Programului „Anghel Saligny”, având o finanțare totală de 7.555.178,76 lei.

Un alt proiect al Primăriei Gălbinași a fost declarat eligibil în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor și grădinițelor din comună. Cererea de finanțare are o valoare totală de 1.197.268,94 de lei.

Cu banii europeni ce urmează să ajungă la Gălbinași, cele patru școli și cele trei grădinițe din comună vor fi dotate cu mobilier și echipamente moderne, în acord cu nevoile generației de azi.

O a treia cerere de finanțare declarată deja eligibilă a fost depusă de Primăria Gălbinași în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Concret, este vorba despre înființarea unui serviciu de tip after-school, car e va funcționa în subordinea Grădiniței Gălbinași.

Grădinița cu Program Normal Gălbinași

Proiectul prevede Dezvoltarea unui serviciu de educație timpurie complementar și are o valoare de 1.123.325 lei.

  • CERERI DE FINANȚARE DEPUSE, AFLATE ÎN STADIU DE EVALUARE

Comuna Gălbinași este dovada că viața la câțiva kilometri de Buzău poate fi similară celei din oricare așezare civilizată europeană. Comuna atrage tot mai mulți buzoieni dornici să respire aer curat și să ducă o viață mai liniștită decât cea pe care le-o oferă agitația orașului.

E drept că serviciul ne ține pe toți legați de oraș, însă nu puțini sunt cei care preferă să facă naveta cinci zile pe săptămână, dar în restul timpului să aibă parte de liniște.

Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât, la Gălbinași, există aproape toate condițiile de care te poți bucura în oraș. Primăria are depuse numeroase cereri de finanțare care își așteaptă aprobarea și grație cărora utilitățile vor fi extinse până în cele mai îndepărtate zone ale comunei.

De pildă, o cerere de finanțare depusă în cadrul PNRR este cea referitoare la Construirea și extinderea sistemului de canalizare din comuna Gălbinași. Proiectul are o valoare totală de 26.482.280,65 lei și prevede extinderea rețelei de canalizare în satele Tăbărăști și Bentu.

Pentru a nu fi nevoit să asfalteze străzile din nou, primarul Dumitru Dragomir își dorește ca acest mare proiect să fie realizat tot prin tehnologia forajului orizontal, aplicată deja pe strada Unirii.

  • Proiect pentru construirea unei „Școli Verzi” la Gălbinași.

Recent, primarul comunei Gălbinași a anunțat că instituția va depune un proiect ce vizează construirea unei școli verzi, care să devină un exemplu de gestionare a resurselor:

Până pe 6 iulie vom depune o cerere de finanțare pentru un nou proiect de construire a unei școli verzi. Intenționăm să construim la Gălbinași o „Școală Verde” cu suprafața de aproximtiv 1000 de metri pătrați, pentru copiii care învață astăzi în școala veche. În cadrul acestui proiect complex, ce vizează creșterea eficienței energetice, vor fi realizate lucrări de modernizare a instalațiilor termice, montare de panouri solare, anvelopare a clădirii și alte lucrări care vor face din Școala Gălbinași un model de gestionare a resurselor.”, a precizat primarul Dumitru Dragomir.

Școala Gimnazială Gălbinași

Proiectul are o valoare totală de 60 miliarde de lei vechi.

Lista proiectelor depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se încheie cu „Renovarea integrată a Dispensarului Uman din comuna Gălbinași”. Cererea de finațare are o valoare de 1.258.635,94 lei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button