Știrile zilei

GALERIE FOTO: Așa va arăta strada Frăsinet din Buzău!

Imaginea municipiului Buzău s-ar putea schimba fundamental, după ce edilii au decis să transforme o porțiune de 250 metri din strada Frăsinet într-un paradis urban, grație punerii în valoare a unui curs de apă ce trece prin subteran. În zonă vor funcționa terase, galerii comerciale și spații de petrecere a timpului liber, toate amenajate de o parte și de alta a Iazului Morii, firul de apă din subteran ce urmează a fi scos la suprafață.

Buzăul vrea să devină o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane. Astăzi, consilierii municipali au aprobat proiectul de punere în valoare a Canalului Iazul Morii de pe strada Frăsinet, prun amenajarea unui spațiu de recreere. Proiectul în valoare de aproximativ un milion de euro va transforma fundamental imaginea orașului și va contribui la „recuperarea identității Buzăului”, după cum a mărturisit primarul Constantin Toma.

„Reporter Buzoian” a intrat în posesia primelor fotografii cu „Aleea Promenadei”, porțiunea din strada Frăsinet, situată între Kaufland și biserica „Sfântul Ștefan”, cu o lungime de 250 de metri, care va intra într-un amplu proces de modernizare.

Mai exact, edilul dorește să scoată la suprafață vechiul Iaz al Morii, care trece pe sub strada Frăsinet și care va curge la suprafață pe un canal de 11 metri lățime. Conform proiectului, pământul rezultat din săpăturile pentru canal va fi utilizat pentru crearea unei elevații de 4.2 metri, situată chiar lângă iaz, pe linia blocurilor din Micro III.

„Aleea Promenadei” sau „Iazul Morii”. Zona va deveni un punct important pe harta turistică a țării.

„Iazul Morii este o deviație naturală a râului Buzău, care pornește din zona Cândești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran, circulând prin conducte Premo. Apa curge în continuare și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii. Din cei 10 km pe care îi are, cinci sunt pe teritoriul municipiului Buzău.”, povestește primarul Constantin Toma.

Partea înălțată va servi drept loc de promenadă pentru pietoni și bicicliști și – poate cel mai important – va adăposti terase, galerii comerciale, locuri de joacă pentru copii și alte spații de agrement. De menționat că aceste spații vor fi create chiar sub malul de 4.2 metri și în imediata apropiere a iazului.

Turiștii se vor plimba de-a lungul cursului de apă, care va fi amenajat asemenea unei faleze. Din loc în loc, acesta va fi înfrumusețat cu mori miniaturale și cu alte piese de mobilier urban.

Partea carosabilă va fi mutată pe locul fostelor garaje de pe strada Frăsinet, acestea urmând a fi demolate în curând.

Carosabilul va fi mutat pe locul fostelor garaje de pe strada Frăsinet.

Practic, edilul Toma dorește să revitalizeze Buzăul prin punerea în valoarea a potențialului uriaș pe care îl are Iazul Morii:

„Dacă privim în istorie, Buzăul s-a dezvoltat în jurul acestui curs de apă. A fost și motivul pentru care, în secolul al XVII-lea, la Buzău s-au oprit sârbii și bulgarii, fiindcă era apă din plin pentru grădinile lor. Din el se alimentează heleșteul din Crâng, cel din Parcul Tineretului și lacul din Parcul Marghiloman.

Vrem să creăm un microclimat pornind tocmai de la această resursă naturală fantastică pe care suntem norocoși să o avem.

Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos, astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău, care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La capătul vestic al falezei, undeva lângă biserica „Sfântul Ștefan”, va fi amenajat un mic lac, alimentat cu apă din Iazul Morii. Se estimează că proiectul ar urma să dureze doi ani.

Un prim pas către materializarea proiectului a fost deja făcut. Luna trecută, consilierii municipali au aprobat trecerea în domeniul public al municipiului Buzău a fostelor canale ale Agenției de Îmbunătățiri Funciare, lucrările urmând a începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close