Știrile zilei

GALERIE FOTO: Centenarul semnării Tratatului de la Trianon, marcat în Parcul Tineretului

Un eveniment memorabil a avut loc astăzi, în amfiteatrul din Parcul Tineretului, acolo s-a marcat Centenarul semnării Tratatului de la Trianon. La eveniment au participat peste o sută de buzoieni, care au respectat normele de distanțare.

Evenimentul a început la ora 13:00, asta după ce primarul Constantin Toma i-a primit așa cum se cuvine pe invitați: I.P.S. Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de externe şi ministru al justiţiei din România; general maior Dragoş Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”; maestrul teatrului românesc, Dan Puric; Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza; scriitorul Aurel Ştefanachi, proprietarul editurii Tipo Moldova; familia Vlăduca Marghiloman, doamna Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata ilustrului buzoian Alexandru Marghiloman.

Evenimentul intitulat ”Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920 – bucuria națiunii române” a cuprins două părți: conferința propriu-zisă și lansarea de carte.

În continuare au luat cuvântul invitații de la prezidiu, seria alocuțiunilor fiind deschisă de senatorul Titus Corlățean, dare a vorbit despre importanța acordului de pace de la 4 iunie 1920 pentru țara noastră.

Printre invitații din amfiteatru s-au numărat directori de școli, profesori, elevi și buzoieni dornici să participe la eveniment.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button