Educaţie

GALERIE FOTO: Liga Elevilor Meseriași – Primul grup de inițiativă al elevilor din învățământul tehnic și profesional din România se pregătește să devină  vocea meseriașilor de mâine

  • 27 de elevi și 17 profesori s-au pregătit timp de o săptămână, pentru a reprezenta interesele meseriașilor de mâine în Școala de Vară a Ligii Elevilor Meseriași
  • Tinerii care provin din școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Buzău au învățat comunicare, leadership și advocacy, iar profesorii s-au concentrat pe modul în care îi pot susține pe elevi și le pot dezvolta abilitățile de viață.
  • Doi foști Miniștri ai Educației – Ecaterina Andronescu și Adrian Curaj au fost prezenți în mijlocul lor și i-au încurajat să facă schimbarea de care România are nevoie.
  • Tinerii din Liga Elevilor Meseriași au fost aleși pentru a reprezenta interesele a peste 9.000 de elevi care învață în instituții de învățământ tehnic și profesional din județul Buzău, 10% din totalul la nivel național.

Brașov, 29 august – 27 de elevi și 17 de profesori de la liceele profesionale și tehnice din județul Buzău au absolvit cursurile Școlii de Vară a Ligii Elevilor Meseriași, care a avut loc în Poiana Brașov. Ei se pregătesc pentru a deveni o voce pentru educația profesională și tehnică  și să propună decidenților soluții eficiente și pe termen lung pentru acest tip de invățământ. Proiectul Liga Elevilor Meseriași face parte din programul România Meseriașă, dezvoltat de OMV Petrom pentru susținerea învățământului tehnic și profesional.

Liga Elevilor Meseriași este un demers inovator care își propune să ofere o voce meseriașilor de mâine. O voce puternică, elevilor din școlile profesionale și liceele tehnologice, care vor să fie parteneri de dialog și să fie consultați atunci când se iau decizii privind educația profesională din România. În aceste școli sunt elevi cu un potențial foarte mare, cu calități de lider, care abia așteaptă să schimbe percepția românilor despre viitorii meseriași. Avem nevoie de ei pentru a da o alta fața educației practice din țara noastră. În următoarele luni vom lucra împreună, dar și alături de experți din diverse domenii, pentru a transforma în realitate soluțiile curajoase pe care le-au găsit la problemele dureroase din școli.”- a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom și Membru în Consiliul Director al Ligii Elevilor Meseriași.

Viorel Răducu, Președintele Ligii Elevilor Meseriași, elev în clasa a 12-a la Liceul Tehnologic Economic Elina Matei Basarab din Râmnicu Sărat a descris experiența din Școala de Vară: „A fost o săptămână  exceptională pentru noi – am simțit schimbarea atât la nivel personal, cât și la nivel de grup. Am învățat să comunicăm, să dărâmăm barierele dintre noi și să formăm o echipă puternică și capabilă să se organizeze, să își definească obiectivele, să găsească soluții la problemele care ne afectează. În următoarele luni, îmi doresc să lucrăm împreună pentru a genera schimbarea la nivelul fiecărei școli în parte dar și la nivelul sistemului educațional.

În Școala de Vară a Ligii Elevilor Meseriași, elevii:

  • Au urmat cursuri de leadership și comunicare, susținute de Fundația LEADERS;
  • Au parcurs un training de comunicare cu media, susținut de Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom și jurnalist cu peste 10 ani experiență;
  • Au învățat ce înseamnă advocacy-ul și cum pot lupta pentru cauza lor – un sistem de învățământ profesional performant;
  • Au gândit soluții pornind de la probleme presante ale învățâmântului tehnic și profesional:
    • crearea unor centre de practică moderne, în linie cu cerințele angajatorilor;
    • stabilirea de parteneriate cu agenții economici, pentru asigurarea locurilor de muncă la finalizarea studiilor și creșterea ratei angajabilității;
    • introducerea unor cursuri de pregătire pentru profesorii de specialitate;
    • consilierea vocațională a elevilor;
    • introducerea activităților extrașcolare pentru dezvoltarea personală a elevilor;
    • decontarea transportului pentru elevii care fac naveta;
    • combarea discriminării și a violenței în școli;
  • Au pus în practică lucrurile învățate: au dezbătut problemele lor și au aflat cum se pot schimba lucrurile la nivel sistemic de la doi foști Miniștri ai Educației – Ecaterina Andronescu și Adrian Curaj – dar și pe pe plan local, de la Administratorul Public al orașului Sinaia, Marian Panait.
  • Nu în ultimul rând, tinerii și-au stabilit rolurile în cadrul grupului de inițiativă: și-au ales Președintele și Consiliul Director și au stabilit care sunt misiunea și viziunea care îi vor ghida pe viitor.

Profesorii au luat parte la sesiuni de dezvoltare a abilităților de viață la copii și tineri, alături de traineri de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și au învățat cum să îi sprijine pe elevi în misiunea lor de a schimba lucrurile din interior.

În urmatoarele luni, Liga Elevilor Meseriași se va reuni pentru a contura planuri de acțiune și pentru a transforma în realitate soluțiile pe care le-au identificat membrii acesteia. Elevii vor lucra alături de profesori  dar și de experți din advocacy, comunicare, educație sau legislație. Vor merge spre decidenți, dar și spre angajatori, pentru a le obține sprijinul și pentru a-i implica în rezolvarea problemelor din învățământul profesional și tehnologic.

Cea mai nouă componentă a programului România Meseriașă, Liga Elevilor Meseriași, se alătură inițiativelor de sprijinire a ÎPT demarate de OMV Petrom: Tabăra Meseriașilor, Școala Petroliștilor, realizarea unui studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic, grupuri de lucru cu privire la soluțiile posibile pentru sistem, Raportul de Politică Publică – Provocări și Perspective în Învățământul Profesional și Tehnic.

Mai multe detalii pe taraluiandrei.ro, în secțiunea România Meseriașă.

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor. OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 52 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Fundația LEADERS

Este un accelerator de experiențe și inspirație: declanșăm potențialul tinerilor și formăm lideri responsabili și vizionari, începând cu anul 2000. Fundația LEADERS este o organizație care susține oamenii cu valori și principii și ne dorim ca prin programele noastre, Explore, Experience și Challenge, să desăvârșim procesul de formare a liderilor.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button