Educaţie Știrile zilei

GALERIE FOTO: Revedere emoționantă, la 40 de ani de la absolvirea liceului

Întâlnire cu o încărcătură emoțională deosebită, sâmbătă, la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzău. Promoția 1979 s-a reunit la împlinirea a patruzeci de ani de la absolvirea liceului, iar revederea a fost emoționantă. Tot cu această ocazie, „năzbâtioasa” promoție care pășește acum pe cel de-al doisprezecelea lustru al vieții a publicat un jurnal denumit „ITC – Institutul de Tehnica Chiulului”.

La întâlnire au participat foști și actuali profesori ai școlii denumite, în trecut, Liceul Contactoare. Elena Melnic, Ion Mitică, Victor Muller, Carolița Cimpoca și Tamara Zahiu sunt doar câteva dintre numele prezente la întâlnire, despre care se poate spune, fără exagerare, că s-au identificat cu imaginea școlii.

Dacă generația anilor trecuți a fost bine reprezentată deopotrivă de absolvenți și dascăli, școala de astăzi a fost și ea prezentă în sală. Tânăra directoare a liceului, Adriana Voicu, a mediat întâlnirea generațiilor, în sală aflându-se și câțiva elevi care studiază, astăzi, la „Mosil”.

Denumită ludic „ITC Institutul Tehnica Chiulului”, cartea promoției ’79 este o arhivă de întâmplări și desene, îmbogățite de mărturii ale profesorilor și elevilor la distanță de 40 de ani. Laurențiu Mitu este fostul elev care a colecționat gândurile și impresiile colegilor, alezându-le cu multă pricepere și- mai ales- umor într-un jurnal unic.

Doamna profesoară Carolița Cimpoca este cea care a inițiat și coordonat acțiunea la finalul căreia s-a născut cartea promoției 1979, care vorbește despre școala românescă de acum 40 de ani și din care aflăm că:

„Nostalgia anilor de liceu poate fi alinată și de ce nu, alimentată, la întâlniri periodice de la 10, 20, 30 … de ani. Colectivul promoției 1979 a făcut mai mult, a scos la lumină o arhivă de caiete de amintiri. Glume, caricaturi, chiar serii de ficțiuni în bandă desenată sau poezii, proză scurtă, fotografii și povești de liceu, toate forme de a face față anilor 70 într-un liceu tehnologic cu care niciunul nu avea prea multe în comun. De mulți dintre ei, nu s-au lipit materii ca Mașini sau Materiale, dar s-a dezlipit acest jurnal de amintiri. O mărturie și un haz de necaz care poate bucura generația de azi.”

ostul Liceu de Contactoare, actualul Liceu Tehnologic „Grigore C. Moisil”, este locul unde s-au desăvârșit și împlinit mulți profesori și elevi de-a lungul timpului.

În septembrie 1974 a avut loc deschiderea porților acestui liceu și pe aceste porți au intrat 8 clase de elevi, absolvenți ai școlilor generale din municipiu și județ, toți având medii foarte mari. O dată cu ei au pășit, sfioși dar încrezători, pe aceeași poartă, și cei 18 profesori tineri și foarte tineri, dornici de afirmare și dăruire profesională.

Profesorul Mitică Ion, primul director al liceului între 16 septembrie 1974 și 31 august 1982, a fost unul dintre cadrele de bază ale instituției. Un alt profesor care poate fi considerat „fondator “ al instituției este George Balica, rămas prezent în sufletul elevilor și în conștiința colegilor. “Liceul de Contactoare e inima mea. Mă simt legat sufletește de el. În anii când am muncit aici, am pus mult suflet în tot ce am întreprins. Mă simt legat de colegi și de elevi. Aici m-am desăvârșit și împlinit ca profesor și am cunoscut satisfacția muncii împlinite”, declara profesorul Balica, trecut acum șapte ani în lumea umbrelor.

Din colectivul care a început să facă istorie la acest liceu, mai putem menționa profesorii Anișoara Maftei , Elena Melnic și Gheorghe Nistor.

loading...

Redacția Reporter Buzoian

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

1 comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Statistici T5