PoliticăȘtirile zilei

Generația Facebook a dat duminică Președintele României. MOTIVUL pentru care Ponta a pierdut alegerile

Victoria zdrobitoare de duminică a lui Klaus Iohannis în lupta pentru Cotroceni a luat prin surprindere pe toată lumea. Fie că recunosc, fie că nu, liderii PSD trebuie – pentru viitorul partidului – să admită greșelile făcute în campanie.
Una dintre ele – și cea mai distrugătoare, prin care PSD și-a făcut, practic, harakiri – a fost ignorarea generației Facebook, care, de data aceasta, a dovedit că poate răsturna rezultate de mult bătute-n cuie de unii..generatia-facebook-participa-la-protestele-din-tara-avem-dovada-126700
Conservatorismul liderilor PSD, a căror campanie electorală a fost dusă pe aceleași paliere ca în urma cu 20 de ani, cu aceleași materiale electorale stufoase, cu aceeași strategie de negare a contracandidatului și fără să se țină cont de schimbările de mentalitate au dus la rezultatele care au cutremurat o țară întreagă.
Ceea ce au omis sau au vrut să omită social-democrații este că generației tinere nu-i mai poți dicta cum să voteze. Tânărul de  azi e independent, autonom și, mai mult decât atât, îndărătnic, ceea ce-l face să-ți răspundă cu un mare „NU” în momentul în care îl constrângi să facă ceva.
Mai mult decât atât, suntem trăitori ai teribilului secol XXI, iar retelele de socializare sunt mai active ca niciodată. Asta înseamnă că, mai bine de 30% dintre români (deci votanți) s-au mutat pe Facebook, unde discută, negociază, fac planuri și, mai ales, iau DECIZII.
Ceea ce s-a întâmplat duminică la secțiile de vot din România și din afara granițelor ei a fost o decizie. O decizie a tinerilor care s-au simțit excluși, uniformizați și puși să danseze pe o muzică pe care ei n-au agreat-o. Și dacă e să mă întrebați pe mine, mișcarea Facebook e abia la început. Asta înseamnă că aceiași tineri care l-au trimis pe Iohannis la Cotroceni, pot, la fel de ușor, să-l facă să-și dea demisia, dacă al nostru președinte va călca pe bec. Să nu uităm, totuși, că votul din 16 noiembrie 2014 a fost un avertisment si pentru liderii ACL  (duminică seara s-a scandat si „nu uitati, nu uitati, nici voi nu scapati!”).
Votul din 16 noiembrie 2014 nu a fost un vot pro Iohannis, ci a fost un vot anti-sistem si anti-indiferență. Un vot pentru libertatea si dreptul de a iesi din nou in stradă, de a-si schimba destinul hotărât, în mod nedrept, de alții.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button