ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Geoparcul Ținutul Buzăului, un vis devenit realitate

Ținutul Buzăului a devenit oficial geoparc UNESCO, un titlu ce încununează eforturile depuse de autorități în ultimii cinci ani. Momentul acordării titlului a fost transmis live, iar toți cei implicați în acest demers s-au aflat în sala „Gheorghe Filipescu” a Consiliului Județean, delegația UNESCO fiind prezentă virtual, în sistem on-line. La întâlnire a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Pe data de 13 aprilie 2022, ”Ținutul Buzăului” a obținut validarea oficială ca Geoparc Internațional UNESCO și devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (GGN), după ”Țara Hațegului”.

Teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău,  „Ținutul Buzăului” prezintă elemente de interes geologic de valoare globală,  întinzându-se pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și având o populație de peste 40.000 de locuitori.

„Ținutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, reprezintă cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie.

Aflat la Buzău, cu prilejul campaniei de împădurire derulată de către Partidul Social Democrat, președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, a ținut să marcheze, de asemenea, momentul important pentru Buzău, spunând că este unul dintre acelea care îl fac să se simtă mândru că este buzoian

E unul dintre momentele în care, întâi și întâi, sunt mândru că sunt buzoian și fac parte din această echipă superbă de la Buzău, dar sunt și mândru că sunt român, pentru că, așa cum spunea domnul președinte al Consiliului Județean, este al doilea geoparc din România, iar astăzi o să primim oficial intrarea în UNESCO.”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a mai adăugat și că, pe lângă faptul că acesta este proiectul „de suflet” al președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, un merit aparte îl au și foștii parlamentari buzoieni, precum Sorin Lazăr, dar și actualii, dându-l drept exemplu pe deputatul Romeo Lungu, care nu au uitat de unde au plecat și au promovat proiectele legate de județul Buzău.

Este o muncă care se închide astăzi, dar pornim o alta, cea de promovare, la care au contribuit, în primul și în primul rând, Consiliul Județean și a fost proiectul de suflet al domnului președinte Neagu, dar au fost și foștii parlamentari. Aici l-aș nominaliza pe domnul Sorin Lazăr, dar și actualii parlamentari, nu pot să îl uit pe domnul Romeo Lungu. Acum, el face parte din Comisia UNESCO și mă bucur că, la fel ca și mine, nici ei nu au uitat de unde au plecat. Toți au plecat de la Buzău”, a afirmat Ciolacu.

 

Cel mai încântat de titlul acordat de UNESCO a fost președintele Consiliului Județean, care, de fiecare dată, a prezentat cu entuziasm pașii prin care Ținutul Buzăului a fost mai aproape de a deveni geoparc. Cu toate acestea, Petre Emanoil Neagu este conștient că numirea este doar o etapă, iar rigorile care vin cu titlul sunt destul de multe, acesta nefiind acordat pentru totdeauna.

Împreună cu autoritățile locale și cetățenii din zonă, inclusiv operatori de turism și așa mai departe, vom face în așa fel lucrurile, să relansăm turismul. E un pas înainte, nu au fost ușor de realizat aceste lucruri, care par simple la prima vedere, dar este munca unor oameni de mai bine de cinci ani de zile. Sunt investiții din bugetele noastre locale la cele 18 UAT-uri. Ca să fie foarte clar, prima grijă pe care trebuie să o avem este că greul de-abia acum începe: trebuie să ne menținem acolo sus, pentru că la fiecare patru ani, vom fi evaluați de către UNESCO”, a spus președintele CJ.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button