Știrile zileiUtile

Germenii din bucatarie: cum eviti contaminarea mancarii cu bacterii atunci cand o prepari

Febra, varsaturile si crampele abdominale care pot dura si cateva zile sunt cateva dintre simptomele afectiunilor cauzate de bacteriile gasite in bucatarie. Medicii nutritionisti sunt de parere ca nu este suficient sa te feresti de conservantii si substantele chimice din mancaruri si nici sa cumperi produse bio pentru a evita aceste complicatii. Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi mai multa atentie felului in care sunt depozitate si preparate alimentele, fiindca incaperea in care gatesti este locul in care mancarea ajunge sa fie contaminata.

Adevarul este ca nu poti vedea sau mirosi cea mai mare parte a germenilor din aceasta incapere care cresc pe mancare, deoarece unii nici macar nu schimba culoarea sau textura preparatelor. Exista trei momente-cheie prin care bacteriile ajung pe produsele tale: inainte, in timpul si dupa pregatirea mancarii.

Vestea buna este ca exista o multime de modalitati prin care poti preveni inmultirea bacteriilor de pe alimente, incepand cu acesti pasi:

Curatarea prosoapelor si a buretelului

Fiindca buretii si prosoapele de bucatarie sunt un mediu prielnic germenilor, este recomandat ca acestea sa fie spalate saptamanal in apa foarte fierbinte. O alternativa buna pentru buretel este peria din plastic, care trebuie inlocuita periodic.

Spalarea ustensilelor de gatit

Inainte de a incepe sa scoti alimentele pentru a le gati, este recomandat sa te asiguri ca toate ustensilele si blatul de bucatarie/masa sunt curatate cu apa calda inainte, dar si dupa utilizare. De asemenea, daca utilizezi servetele antibacteriene pentru a igieniza aceste suprafete, arunca-le dupa prima utilizare.

Curatarea aparatelor

Cum probabil te asteptai, chiuveta si aragazul au nevoie de o igienizare constanta, fiind unele dintre cele mai contaminate suprafete din bucatarie. Resturile alimentare ajung in scurgere, ceea ce inseamna ca e necesar sa le elimini folosind un amestec dintr-o lingurita de inalbitor diluat intr-o sticla de apa de un litru.

Cat despre aparatul de gatit, afla aici cum sa cureti un aragaz, fiindca acesta este locul unde se aduna foarte multi germeni. Grasimea scursa, resturile de mancare si umiditatea provenita din aburii produsi in timpul gatitului sunt conditiile prielnice pentru acestia.

Pregatirea si gatirea alimentelor

Inainte de a incepe procesul de preparare, asigura-te ca speli corespunzator alimentele precum spanacul, salata, rosiile, varza, pepenele inainte de a le taia. Aceste produse pot fi contaminate cu salmonella, shigella sau E.coli in timpul cresterii, recoltarii, depozitarii sau chiar cand sunt transportate.

Este necesar sa speli conservele cu apa calda si detergent inainte de a le deschide. In caz contrar, orice bacterii ce raman pe capac vor ajunge, inevitabil, in farfuria ta.

In plus, nu uita sa pui carnea la marinat in frigider, nu pe tejghea la temperatura camerei. La fel, este indicat sa dezgheti carnea sub apa rece de la chiuveta, in cuptorul cu microunde sau sa o muti din timp din congelator in frigider.

Si ouale crude prezinta risc de Salmonella Enteritidus. De aceea, specialistii recomanda gatirea lor sau consumarea oualor pasteurizate.

Cand este timpul sa inlocuiesti aragazul de bucatarie?

Lasand la o parte suprafetele mari, este important sa speli in mod regulat cuptorul de la aragaz si mai ales gratarul acestuia. 

Daca interiorul cuptorului tau este ruginit, este timpul sa te orientezi catre un aragaz pentru bucatarie nou. Cantitatile de rugina probabil nu te vor imbolnavi, fiindca aceasta este cauzata de anumite bacterii care nu se gasesc in mod obisnuit in bucatarie, dar bucatile mai mari de metal corodat pot cadea in mancare.

In afara de cele mentionate mai sus, expertii recomanda sa nu lasi mancarea gatita mai mult de doua ore la temperatura camerei. Tot ei spun ca temperatura frigiderului trebuie mentinuta la 4,4 grade Celsius, iar cea a congelatorului la -17. In acest fel, vei impiedica bacteriile sa se inmulteasca pe mancare.

Sursa foto: Unsplash

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!