Utile

Ghid pentru tinerii părinți – cele 5 aspecte esențiale ale dezvoltării copilului

Odată cu venirea pe lume a micuțului, părinții sunt răspunzători pentru creșterea armonioasă a acestuia, ceea ce aduce satisfacții, dar și responsabilități enorme. Pe lângă asigurarea nevoilor de bază, precum hrana și igiena, un copil are nevoie de atenție specială și în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale, a creativității și a abilităților cognitive.

În continuare, vei afla care sunt cele mai importante laturi de care trebuie să te preocupi pentru dezvoltarea micuțului tău în perioada copilăriei.

Descoperă cele 5 aspecte esențiale în creșterea copilului tău

 

  • Dezvoltarea emoțională

 

Pentru a duce o viață echilibrată, este important ca el să știe cum să-și gestioneze emoțiile în mod sănătos. Pentru a căpăta aceste resurse, trebuie îndeplinite o serie de condiții: copilul trebuie să aibă parte de prezența și de atenția neîntreruptă a mamei, dar și a tatălui, este necesar să fie ascultat și crezut atunci când își împărtășește stările și are nevoie de calmul și răbdarea adulților. Astfel, el va deveni o persoană deschisă și conectată cu stările interioare pe care le va experimenta de-a lungul anilor. 

 

  • Capacitățile neuro-motorii

 

Agilitatea fizică necesită, de asemenea, o grijă aparte. Este recomandat ca, încă din primele luni, să practici cu el exerciții de prindere a obiectelor, de exemplu. Apoi, va avea nevoie de un premergător pentru a face primii pași. Mai târziu, jucării precum tricicletele sau trotineta îl vor ajuta să se deplaseze cu încredere, să își tonifieze musculatura și să-și mențină echilibrul. Poți da click aici pentru a descoperi modele potrivite pentru toate categoriile de vârstă. 

 

  • Dezvoltarea creativității

 

De asemenea, copiii a căror creativitate este stimulată timpuriu capătă un avans considerabil în fața celorlalți. În funcție de vârstă, îl poți atrage pe cel mic în activități care să îi pună la treabă latura artistică sau pe cea inventivă. Începe cu îndeletniciri simple, precum pictatul cu degetele, și diversifică-le odată cu trecerea timpului. Joaca cu plastilina, crearea colajelor, a construcțiilor din piese pentru copii îi vor dezvolta imaginația și capacitatea de a găsi soluții inovatoare.

 

  • Competențele cognitive

 

Felul în care se desfășoară comunicarea cu micuțul tău îi va influența în mod decisiv și evoluția cognitivă. De exemplu, în primele luni de viață, contactul vizual cu cea care i-a dat naștere este absolut vital pentru dezvoltarea neocortexului, folosit în dialogul cu cei din jurul său. Așadar, asigură-te că îi răspunzi atunci când încearcă să vorbească, că îi indici și îi numești obiectele din mediul înconjurător și că începi să îi prezinți personaje din povești. 

 

  • Abilitățile sociale

 

Nu în ultimul rând, felul în care relaționează cu cei din jurul său îi va determina calitatea vieții. Așadar, este benefic să îl introduci în grupuri de joacă, unde poate vedea ce presupune interacțiunea cu ceilalți. Astfel, va învăța să îi respecte, să le impună limite și să se bucure de prezența lor. Va avea ocazia să descopere mai multe tipuri de temperamente și cum să se raporteze la acestea. 

Creșterea unui copil este un proces complex, care se defășoară de-a lungul anilor, însă impune atenția părinților încă de la început. Cu toate acestea, nu uita să te distrezi și să te relaxezi alături de prichindelul tău! 

Sursa foto: pixabay.com

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button