Știrile zilei
ULTIMA ORĂ

Noi criterii pentru carantinarea zonală. Buzăul ar putea întruni condițiile

UPDATE: Potrivit prefectului capitalei, localitățile nu intră automat în carantină zonală, dacă însumează cele 60 de puncte din grilă. Pentru ca măsura carantinei să fie adoptată de CNSU/CJSU, este nevoie de o analiză amănunțită și de o propunere oficială a autorităților sanitare din localitatea respectivă.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că Bucureștiul nu va intra în carantină de Paști: „S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.
Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește de asemenea carantinarea zonală.
Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat.
Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a scris Voiculescu.


Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial noul Ordin elaborat de Ministerul Sănătății, privind criteriile de introducere în carantină a localităților. Nivelul de testare Covid-19 devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Dacă noile reguli s-ar aplica, Buzăul ar putea intra în carantină zonală.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Punctajul se realizează pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină, scrie G4media.ro.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților, dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

La un calcul simplu, Buzăul ar întruni criteriile de intrare în carantină zonală. Paturile de la ATI sunt ocupate în proporție de peste 90%, locurile din secțiile destinate pacienților COVID, la fel, rata de incidență este mai mare de 3 la mie, iar trendul incidenței este crescător.

Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Documentul poate fi găsit AICI.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button