Știrile zilei

Imagine sfâșietoare cu pacienți dormind pe jos, în curtea Spitalului Județean

O fotografie postată pe Facebook de un bărbat din Gălbinași scoate la iveală unul dintre numeroasele neajunsuri ale sistemului medical românesc, în contextul crizei generate de COVID-19. Două persoane, despre care bărbatul susține că ar fi pacienți, apar odihnindu-și oasele în spatele corturilor de triaj, direct pe paleți din lemn ce țin loc de …paturi.

Imaginea a fost postată astăzi de Costel C. pe Facebok. Internautul susține că bărbatul și femeia care apar în imagine ar fi pacienți suspecți de cronavirus, dar care, nemaiavând loc în corturile din curtea spitalului, ar fi fost „internați” sub cerul liber, pe paleți.

„Așteptând sa vina testul, ce voi credeați ca se așteaptă în condiții umane??!!!!!! Neaaa. În alte țări poate. În România direct sub cerul liber pe paleti de lemn, după oboseala care ia luat somnul direct pe scândură goală ne dam seama de când sunt acolo uitați în curtea spitalului județean Buzău. Apropo dacă vreți sa va faceți testul veniți cu încredere în stânga, nu se vede în imagine, e ditamai stiva de paleti deja pregătită pentru amatori….. Poftiți, veniți, hai cu testul neamule (ortografia originală)”, a scris Costel C. pe Facebook.

În realitate, nimeni nu știe ce căutau cele două persoane în spatele corturilor de triaj. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău nu are cunoștință despre o asemenea situație, însă „internarea” sub cerul liber nu este nicidecum luată în calcul. Nu se știe dacă cei din fotografie sunt pacienți, aparținători, oameni ai străzii.

Un posibil scenariu îl oferă un alt utilizator, care susține că pacienții ar fi ieșit de bunăvoie din corturile în care erau izolați, pentru că nu mai suportau căldura:

„Corturile acele nu dispun de sistem de ventilație de aici și „nevoia de aer”. Dar cum avem spiritu de a certa și a critica orice e de înțeles.
Sănătate va doresc și sa nu ajungeți sa faceți sauna în corturile albastre :)”, a scris Lucian Grigore.

În momentul de față, la intrarea în UPU sunt amenajate 8 corturi și 4 containere, care pot găzdui tot atâția suspecți de coronavirus. O altă zonă „tampon” se află la etajul 2 al spitalului, acolo unde ajung pacienții mai gravi, pentru o primă anamneză.

Din fericire, la Buzău nu există niciun indiciu care să susțină scenariul supraaglomerării zonelor de triaj, deși imaginea ar putea pune serios la îndoială capacitatea spitalelor de a face față numărului imens de internări în criza generată de COVID-19.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: