Râmnicu SăratȘtirile zilei

În memoria unui mare iubitor de artă, fost primar al orașului Balcic

Pentru omul de azi, Balcicul e orășelul pitoresc de pe coasta Mării Negre, cu străduțe înguste și case albe, aliniate pe coline înverzite, privind spre mare. Puțini sunt însă cei care cunosc istoria bogată a acestui orășel devenit perla turismului bulgar și faptul că, acum aproape un veac, l-a avut primar pe un buzoian.

Octavian Moșescu se numea cel care a făcut să crească nu doar renumele Balcicului, ci și pe cel al Râmnicului. Avocat, publicist, editor, poet și memorialist, mare iubitor de artă, Octavian Moșescu s-a născut la 23 mai 1894, în satul Tâmboești, situat pe atunci în județul Râmnicu Sărat.

El este cel care a transformat Balcicul interbelic într-un spațiu cultural prielnic tinerilor artiști români, iar numele său a rămas întipărit și pe frontispiciul unui muzeu de artă, Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat.

Foto: newss.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat au organizat un eveniment cultural de excepție în memoria lui Octavian Moșescu. În parcul din piațeta Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” a fost dezvelit bustul marelui iubitor de artă, în prezența a numeroși oameni de cultură, oficialități locale, profesori și elevi.

Evenimentul a început în sala de spectacole a centrului cultural, unde a avut loc o prezentare a vieţii şi activității culturale marelui iubitor de artă. Iniţiativa i-a aparţinut Asociației Culturale „Octavian Mosescu”, fiind susținută de Primăria municipiului Râmnicu Sărat şi de Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”.

Edificarea unui bust dedicat lui Octavian Moșescu a fost marea dorință a unui nepot al acestuia, regretatul Alexandru Maciucă. Fostul director al muzeului și-a dorit ca, la împlinirea a 130 de ani de la naşterea bunicului său, să realizeze bustul acestuia. Nu a mai apucat, căci în noiembrie 2023 a plecat în lumea celor drepți, la vârsta de 64 de ani.

În noiembrie 2023 a încetat din viață Alexandru Măciucă, directorul Muzeului „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat.

Potrivit ziarullumina.ro, tânărul Octavian Moșescu a studiat Dreptul la Iași, apoi Istoria artei la Viena, orașul în care avea să fie ales, în 1921, președintele Societății Academice „România Jună”, celebra asociație studențească fondată de Eminescu și Slavici.

Întors de la Viena, Moșescu este numit profesor de latină și germană la Gimnaziul din Balcic, în 1927, al cărui director devine la scurt timp. Se stabilește în orașul care încă aparținea Regatului României, iar legăturile strânse cu lumea culturală românească îl determină să înființeze, în 1928, Universitatea Liberă Coasta de Argint. Aici vor conferenția personalități remarcabile, de la Nicolae Iorga și criticul Tudor Vianu la scriitori precum Gala Galaction, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Ion Pillat sau scriitorul bulgar Dobri Nemirov.

Foto: ziarullumina.ro

„În 1931, Octavian Moșescu este numit primar al orașului Balcic, prin ordinul primului ministru Nicolae Iorga. Un mandat de un an, urmat de un al doilea în perioada 1938-1940, în care acesta a dat o șansă reală pictorilor sosiți aici. Le-a înlesnit afirmarea, s-a ocupat de organizarea unor expoziții, introducându-i la Saloanele Oficiale de Artă de la București și a inițiat o lege prin care aceștia să fie împroprietăriți cu locuri de case. Prin toate demersurile făcute și prin generozitatea sa, Octavian Moșescu rămâne, fără tăgadă, fondatorul Școlii de pictură românească de la Balcic.”, mai scrie sursa citată.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!