Știrile zilei

În plină pandemie, o comună din Buzău raționalizează apa

Începând de astăzi, cei aproape 3000 de locuitori ai comunei Breaza trebuie să-și facă rezerve de apă, după ce Serviciul de Apă-Canal a anunțat că robinetele se vor umezi doar cinci ore pe zi: între 09:00 și 14:00.

Problema apei de la Breaza este mai veche, iar războiul nervilor dintre localnici și administrație a devenit unul de uzură. Dacă până acum criza apei era suportată mai ușor, acum oamenii se tem de pericolul contaminării cu coronavirus și cer sprijinul autorităților de la Buzău.

Criza apei de la Breaza a început acum mai bine de un an, atunci când seceta a pus stăpânire pe întreaga zonă colinară a județelor Buzău și Prahova. Luni de zile, aici nu a mai căzut o picătură de ploaie, iar pânza freatică s-a subțiat de la o zi la alta.

Efectele secetei nu au întârziat să apară. Forajele Primăriei din Breaza nu au mai făcut față nevoilor celor aproape 3000 de locuitori, moment în care administrația a decis să raționalizeze apa. Așa se face că robinetele din comună curg doar 3-4 ore pe zi, stârnind indignarea și revolta localnicilor:

„În anunț scrie că va curge 5 ore pe zi, dar e vai de ea cum vine. Puțină și neagră. Nu avem cu ce găti, cu ce spăla rufe și nu putem să facem baie. Avem copii, avem nevoi, iar apa ne este vitală. Cum pot eu să-mi trimit copilul la magazin pe pandemia asta fără să mi-l amendeze polițistul? Și apoi – iertați-mă-, dar merg la baie și toaletă după programul lor? Nu poți opri apa în stare de ugență!”, s-a plâns un localnic.

Problema apei de la Breaza este însă mult mai gravă decât pare. Localnicii înțeleg că forajele stației proprii ale Primăriei nu mai fac față, dar nu înțeleg de ce primarul Adrian Drugă nu vrea să racordeze localitatea la rețeaua Companiei de Apă:

„Este o problemă generală, care afectează întreaga zonă colinară a județului. La Năeni, oamenii nu au apă, deși sunt racordați la rețeaua Companiei de Apă. În localitățile vecine, oamenii se confruntă cu aceeași problemă. La Mizil, apa a fost raționalizată, tot din cauza faptului că pânza freatică s-a subțiat. (…)”, preciza, în urmă cu ceva timp, primarul din Breaza.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button