EducaţieȘtirile zilei

Încă o stea pe harta mobilităților, adăugată de Școala Gimnazială Măgura

Identitate, diversitate și unitate. O experiență ce merită povestită, trăită în Lituania.

În ultimii ani, Școala Gimnazială Măgura și-a câștigat un loc binemeritat în rândul unităților de învățământ din județul Buzău prin proiectele europene pe care le implementează și desfășoară. Am putea spune că reprezintă un vârf de lance în privința aceasta, un exemplu de urmat pentru toate unitățile care vor să țină pasul cu vremurile. Cei care au vizitat de curând această școală au observat la intrare harta care reprezintă locurile în care elevii și cadrele didactice de aici au reușit să ajungă în schimburi de experiențe cu colegi din toată Uniunea Europeană. Câteva zeci de steluțe umplu această hartă, de la cercul polar până în Marea Caraibilor.

În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie 2021, un grup format din 4 elevi și 2 cadre didactice de la această școală au participat la o mobilitate desfășurată în cadrul proiectului Erasmus+ „IDENTITY, DIVERSITY & EUROPEAN UNITY” (2019-1-FR01-KA229-062297_4), găzduită decolegii de la  Klaipėdos Vitės progimnazija, Klaipeda, Lituania.

Obiectivul principal al proiectului este schimbul de bune practici privind deschiderea către oameni și culturi diferite, respectul pentru diverse culturi, valori și norme, dobândirea abilităților de comunicare cu alte culturi și găsirea soluțiilor privind probleme sociale cauzate de diversitate.

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative ale discriminării sociale, excluziunea, inegalitatea, rasismul, dezvoltarea unui comportament responsabil cu privire la stilul de viață, adoptarea unei atitudini pozitive prin asumarea de responsabilități, colaborare, integritate și spirit de echipă, consolidarea dimensiunii europene a educației, schimbarea mediului educațional într-un mod pozitiv și contribuția la creşterea succesului şcolar al studenţilor sunt cîteva dintre rezultatele așteptate de cadrele didactice ale celor 5 unități școlare partenere din România, Italia, Martinica, Turcia și Lituania.

În cadrul vizitei din Lituania, elevii Școlii Gimnaziale Comuna Măgura au avut ocazia de a participa alături de colegii din Martinica și Lituania și, virtual, de cei din Italia și Turcia, la activități culturale și sportive, sesiuni de jocuri educative, vizite la muzee.

Suntem siguri că vom primi vești noi de la colectivul Școlii Gimnaziale Comuna Măgura în care să ne împărtășească experiențele lor din cadrul proiectelor la care participă. Nu rămâne decât să le urăm succes în continuare și să-i sfătuim pe colegii de la alte unități școlare să le urmeze exemplul.

Erasmus+ ramane nu numai un program international ci si o stare de spirit…

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button