EducaţieȘtirile zilei

Încă un proiect de succes, la Școala Nr. 7: „Ecostep in Europe”, o lecție despre ecoturismul durabil

În ciuda contextului pandemic actual, școlile din Buzău implicate în diferite proiecte europene au continuat să desfășoare activități de promovare a valorilor lumii în care trăim. Un astfel de proiect s-a încheiat la Școala Gimnazială Nr. 7 – un pionier al proiectelor de tip Erasmus+ – și a avut drept scop promovarea turismului sustenabil în rândul elevilor din cinci țări europene.

În perioada 01.09. 2018-28.02.2021, Scoala Gimnazială Nr. 7, Buzău, Romania a fost partener in proiectul cu finanțare europeană prin programul ERASMUS+  “Ecostep in Europe”, Nr. 2018-1-LT01- KA229-046984_5 cu parteneri din Lituania, Croația, Slovenia si Portugalia.

Proiectul a avut ca obiectiv principal promovarea turismului sustenabil in rândul elevilor, profesorilor si a comunității locale. Participanții  au realizat prezentări despre impactul negativ al turismului de masă, istoria, principiile si beneficiile ecoturismului al cărui scop este de a oferi  experiențe pozitive turiștilor fără a deranja natura și localnicii. Ecoturismul este un concept inovator care presupune călătorie in mediul natural si cultural doar pentru aprecierea naturii, a tradițiilor locale cu un impact minim asupra mediului înconjurător sau a localnicilor.

Elevii au realizat un mini-vocabular cu termeni din ecoturism, prezentări și colaje despre ce înseamnă să fii ecoturist materializat in ghidul „Can/Can’t do”, au promovat locurile turistice reprezentative din țară si regiunea in care trăiesc. Toate acestea se vor regăsi în produsul final o carte ce va fi publicata si diseminată in școli si instituții interesate. Componenta culturală a fost bine reprezentată si susținută de participanți prin includerea in program a unor activități legate de meșteșuguri si îndeletniciri ale locuitorilor țărilor partenere deoarece ecoturismul vizează si conservarea, protejarea tradițiilor locale precum si respectarea drepturilor cetățenilor.

Proiectul nostru a trăit experiența pandemiei, a fost prelungită perioada de implementare cu 6 luni și am reușit sa realizăm 2 mobilități virtuale in perioada decembrie- februarie 2021 găzduite de Portugalia si Lituania care au realizat  un program online la care au luat parte elevi si profesori. Aceștia  au lucrat pe grupe, au comunicat și au învățat împreună online.

„Deși perioada a fost dificilă, am reușit sa realizăm toate activitățile proiectului, am efectuat 15 mobilități transnaționale, 29 de persoane au fost implicate in reuniunile virtuale și am atins toate obiectivele. Considerăm ca proiectul Ecostep in Europe a fost o lecție despre ecoturism dar si despre adaptabilitate care ne va folosi in viață pe care noi, participanții, am realizat-o cu succes. Mulțumim elevilor, profesorilor, comunității locale si părinților care ne-au încurajat și sprijinit in demersurile noastre.”, a precizat doamna profesoară Popescu Grațiela, coordonatoarea proiectului desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 7 din Buzău.

GALERIE FOTO:

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!