Știrile zilei

Incendii izbucnite „din senin”, în mai multe zone ale județului

Primăvara, toate popoarele sărbătoresc renașterea naturii. Francezii au parfumul de lavandă, olandezii  – lalelele, englezii se bucură de grădini înflorite și picnicuri în parcuri, italienii sărbătoresc renașterea naturii cu festivaluri ale florilor.  Noi avem fumul gros al incendiilor izbucnite „din senin” pe terenurile agricole, unde focul devine soluția comodă pentru curățarea vegetației uscate.

De curând au reînceput „incendiile de primăvară” pe dealurile de la Berca. Ai zice că sunt focuri ritualice, dacă prin târg n-ar umbla vorba că oamenii le pun cu un alt scop: curățarea rapidă și fără efort și cheltuieli a miriștilor.

Deși pare o metodă rapidă, pârjolirea terenurilor poate fi o sabie cu două tăișuri. Pe lângă riscurile evidente – incendii scăpate de sub control, distrugerea solului fertil și poluarea aerului – practica nu ia în calcul pericolul pe care îl reprezintă pentru comunități și mediu. Și totuși, în fiecare primăvară fumul revine, ca o tradiție toxică a primăverii.

Zilele acestea, mai mulți buzoieni ne-au trimis fotografii surprinzând incendii de vegetație izbucnite pe dealurile de la Berca. În numai 72 de ore, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată, care au afectat suprafețe extinse de teren:

* Nehoiu – 3 hectare
* Chiojdu – 40 hectare
* Chiojdu – 4 hectare
* Vernești – 1000 mp
* Tisău – 5000 mp
* Dumitrești – 160 hectare
* Gălbinași – 1 hectar

Aseară a luat din nou foc la Rătești, iar pompierii au intervenit pentru a limita propagarea flăcărilor.

Între timp, prefectul Liliana Sbîrnea a început seria întâlnirilor cu primarii din județ, menite să descurajeze incendiile necontrolate ale vegetației. Săptămâna trecută a fost ședință de gradul zero la Beceni, o altă zonă afectată de incendii, iar luni, prefectul s-a deplasat în comunele din zona Râmnicului.

Autoritățile fac apel la responsabilitate și reamintesc populației că arderea vegetației uscate este interzisă prin lege. Incendiile nu doar că distrug terenurile și pun în pericol viețile oamenilor, ci pot duce și la amenzi usturătoare.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!