Știrile zilei

Începe războiul cu Romsilva | Constantin Toma vrea să readucă Pădurea Crâng în proprietatea Buzăului

În prezent, Crângul se află în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Edilii de la Palatul Comunal afirmă că, deși pădurea a aparținut veacuri de-a rândul Episcopiei și mai apoi municipalității, între timp, statul a preluat dreptul de proprietate fără titlu legal, vitregind orașul de un bun important.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CLM de joi, consilierii sunt invitați să se pronunțe asupra unui proiect referitor la solicitarea de trecere a Crângului din proprietatea și administrarea Romsilva în proprietatea publică a municipiului Buzău și în administrarea Consiliului Local. Potrivit proiectului, este vorba despre repunerea Buzăului în proprietatea unei suprafețe de 181.13 hectare, atât cât se întinde Crângul Buzăului.

În expunerea de motive, edilii vorbesc despre necesitatea reintrării în normalitate în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra Crângului, mai ales că rămășița din vechiul codru al Vlăsiei a aparținut Buzăului încă din secolul al XVI-lea. Nu lipsesc nici atestările documentare care vorbesc despre „Crângul Târgului” sau despre „Grădina Publică”, spațiu devenit un veritabil loc de promenadă pentru buzoieni în special după anul 1828.

Proiectul de hotărâre aflat în dezbaterea consilierilor locali mai prevede ca, odată reintrat în proprietatea Buzăului, Crângul să nu poată fi niciodată înstrăinat, ipotecat sau folosit drept garanție.

În urmă cu câteva luni, primarul Constantin Toma susținea că intrarea pădurii în patrimoniul Primăriei ar aduce un plus de valoare de 160 de milioane de euro.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button