Știrile zilei

Incident în trafic! | Animalele au fost ucise

Și amendat, și cu porcii luați! Asta a pățit un bărbat din județul Covasna, prins de polițiști în timp ce încerca să vândă unui localnic din Vernești doi porci fără crotalii și documente de transport.

Totul s-a întâmplat în contextul alertei de pestă porcină instituite în aproape jumătate din țară. Miercuri, 28.11.2018, D.S.V.S.A. Buzău a fost notificată de către I.P.J. Buzău cu privire la depistarea unei persoane din județul Covasna, care transporta porci cu intenția de a-i comercializa  pe raza localității Vernești.

Ajunsă la sediul postului de poliție din Vernești, echipa de control din cadrul DSVSA Buzău a constatat existența în mijlocul de transport a două suine neidentificate și neînregistrate în baza națională de date.

Amenzi de aproape 4000 de lei, porci confiscați.

Pentru că transporta cei doi porci fără crotalii, cu intenția de a-i vinde, autoritățile sanitar-veterinare au dispus „măsura de sancționare contravențională, în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005, Art. 2, Lit. c, Pct. 14 cu suma de 2.400 de lei, precum și măsura complementară de confiscare și ucidere a celor două animale.”, potrivit DSVSA Buzău.

Amenda a fost aplicată pentru  lipsa demonstrării trasabilității animalelor deținute și a absenței documentelor însoțitoare prevazute de legislația sanitară veterinară: certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mișcare și aviz de mișcare interjudețean. Totodată, polițiștii au aplicat și ei o amendă de 1500 de lei covăsneanului, pentru comercializare ilegală de suine.

  • Porci eutanasiați, cadavre transportate pentru incinerare la sediul DSVSA.

Bieții proci n-au mai ajuns la garniță, ci direct la sediul DSVSA Buzău. Inspectorii sanitari n-au stat nicio clipă pe gânduri în ceea ce privește soarta lor și au decis să îi „trateze” cu injecția letală.

Covăsneanul a plecat spre casă cu buzunarele fluturând. Ele ste nevoit acum să plătească aproape 4000 de lei amendă pentru cutezanța de a porni la drum cu doi porci, taman în mijlocul isteriei provocate de pesta porcină africană.

Reamintim faptul că toate transporturile de animale trebuiesc efectuate cu respectarea prevederilor legislației sanitar veterinară în vigoare.

DSVSA Buzau solicită sprijinul și întelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități pentru a limita efectele pestei porcine africane și pentru a preveni răspândirea virusului acestei boli.”, au transmis inspectorii sanitar-veterinari buzoieni.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.