În 1884, când publica spumoasa comedie „O scrisoare pierdută”, Caragiale nu-și propunea să arunce cu noroi, ci râzând, să biciuiască moravurile și să le îndrepte. Este evident însă că „ridendo castigat mores” n-a fost un leac pentru obiceiurile politice de la noi, iar astăzi, la aproape un secol și jumătate distanță, fenomenul migrației de la un partid la altul este mai viu ca oricând.
La Buzău, scena politică buzoiană a ultimelor săptămâni pare un carusel care te învârte tot mai tare, cu scopul precis de a te ameți, iar la final să te întrebi, precum Cetățeanul turmentat din comedia caragialiană,
Bine, bine, dar eu pentru cine votez?…”.
Dacă ar fi să facem o radiografie a politicii buzoiene din ultimele luni, am avea multe de scris despre mișcările de trupe din partide. În decembrie, cu toții eram luați prin surprindere după ce fostul deputat Adrian Mocanu devenea, peste noapte, președintele PNL Buzău.
Atunci, presa locală și centrală relata pe larg despre instalarea peste liberali a unui președinte care trecuse, în scurta-i carieră politică, pe la numeroase partide. (link)
Apoi caruselul a început să se învârtă și mai tare, iar astfel ne-am trezit cu foști liberali la USR, cu foști membri PMP la PNL, iar lista poate continua.
Pe cerul politicii locale apăruse însă o nouă stea, gata să-i călăuzească pe buzoieni către adevăr precum îi călăuzise Steaua pe magii de la Răsărit. Profesoara Elena Năstăsoiu, un nume sonor în educația buzoiană, cadru didactic la cel mai titrat colegiu buzoian, „B.P. Hasdeu”, ai cărei elevi obțin rezultate de excepție la examenele naționale și de admitere, accepta să devină președintele organizației municipale AUR Buzău.
Nu există niciun dubiu că în perioada în care a activat în AUR s-a dedicat trup și suflet creșterii partidului. De fapt, formațiunea politică se identifica la Buzău cu numele reputatei profesoare, reușind astfel să adune procent după procent în sondaje.
Nimic nu prevestea însă lovitura pe care Elena Năstăsoiu avea s-o dea propriului partid, prin lăsarea fără candidat la Primăria Buzău și demisia din AUR. Nici măcar informația publicată de Campus TV cu ceva timp în urmă, conform căreia profesoara Năstăsoiu ar fi bătut palma cu Adrian Mocanu pentru a pleca la PNL.
- De la AUR la otravă.
În seara zilei de 30 aprilie avea să vină și lovitura de maestru a Elenei Năstăsoiu. Cu 10 minute înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor, șefa AUR a mers la sediul Biroului Electoral Municipal, unde s-a retras din cursa electorală. Candidata a acuzat „fapte reprobabile şi care pun multe semne de întrebare” privind onestitatea acțiunilor din partid, alături de ea retrâgându-și candidaturile 18 dintre cei 29 de candidaţi pentru Consiliul Local Municipal Buzău.
După o scurtă perioadă de liniște, care îi servise probabil electoratului AUR să își revină din șoc, a urmat o nouă lovitură: profesoara Elena Năstăsoiu s-a înscris în PNL, apărând la conferința de presă a partidului de pe 8 mai.
Decizia i-a luat prin surprindere pe unii, iar pe alții i-a făcut să-și spună: „Am avut dreptate!”. Într-un material publicat ieri de același trust Campus TV, jurnaliștii lasă să se înțeleagă faptul că mișcarea… ar fi fost gândită de ceva vreme.
Nu există însă dovezi în acest sens, iar în tot acest timp, Elena Năstăsoiu a negat vehement orice înțelegere anterioară cu Adrian Mocanu. Mai mult, decizia plecării sale din AUR a fost puternic argumentată în cadrul conferinței de presă din seara zilei de 30 aprilie 2024.
Înregimentarea în PNL Buzău nu a rămas însă netaxată în spațiul public. Una dintre colegele sale, profesoara de limba și literatura română Iulia Lazăr, îi lasă un comentariu care face referire tot la comedia caragialiană, ale cărei personaje par guvernate de același principiu: „enteresul și iar enteresul”…
Dincolo de interese, dacă ele ar exista, se pune întrebarea legitimă: cum rămâne cu electoratul, cel care până mai ieri a avut un crez, iar acum trebuie să îmbrățișeze altul?
Ce i-am putea răspunde cetățeanului buzoian amețit de atâtea și atâtea schimbări, care în mod legitim s-ar putea întreba acum: „Bine, bine, dar eu… eu pentru cine votez?.”.
Ultima intrebare e corecta si are talc, turmentatul intreba cine-i oferteaza mai puternic votul.
A negociat postul de director la Hasdeu.