Știrile zilei

Întrebarea zilei: Covid sau cancer?

Liniștea zilei de duminică, 31 mai 2020, a fost spartă brusc de vestea conform căreia primul buzoian infectat cu „apocalipticul” SARS-CoV-2 a pierdut bătălia pentru viață. Dacă ar citi doar titlul, cetățeanul devenit anxios din pricina bombardamentului informațional din ultimele trei luni ar putea ajunge la paroxism.

Fără a diminua câtuși de puțin din tragismul acestei prime morți cauzate (sau grăbite?) de coronavirus, trebuie spus din capul locului că pacientul în cauză avea 71 de ani și, de ceva timp, ducea pe picioare o maladie care spulberă oricui speranța la viață:

  • cancer de colon cu metastaze pulmonare și hepatice.

Desigur că acum opinia publică se va împărți în două, așa cum se întâmplă în toate cazurile ce produc emoție la nivelul orizontului mentalitar. A murit de COVID? Puțin probabil, vor zice unii, de vreme ce boala pe care o avea i-ar fi adus oricum sfârșitul.

Ar fi murit ieri dacă nu era infectat cu blestematul de virus? Nu, vor zice alții, pentru că e clar ce efecte devastatoare a produs Covid-19 în organismul și așa slăbit de boală. Ca în multe dintre cazurile asemănătoare, infecția cu virusuri – fie că vorbim despre virusul gripal A H1-N1, fie despre SARS-CoV-2 – a acționat ca un „catalizator”, grăbind decesul pacientului.

Ca de obicei, concluziile vă aparțin. Indiferent de care parte a baricadei v-ați afla, nu uitați de respectarea normelor de igienă și distanțare care, în orice situație sau context epidemiologic, ne poate feri de multe probleme.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button