Administrație Știrile zilei

Investiție de 4 milioane de euro la Buzău | Se vor crea locuri de muncă (VIDEO)

Luni, la prânz, la Sala Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Buzău a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul „Consolidare, restaurare si dotare Biblioteca Judeteană Vasile Voiculescu Buzau”, din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare vor dura 47 de luni și vor costa peste 4 milioane de euro, în cea mai mare parte a lor, bani proveniți de la Uniunea Europeană.

Proiectul a fost prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov. Șeful CJ a început prin a arăta că imobilul în care care își desfășoară activitatea în prezent Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu are nevoie urgentă de reabilitare, în caz contrar existând riscul ca starea sa să se deprecieze și mai mult, ajungând să reprezinte un pericol pentru angajați și cititori.

  • Se vor crea locuri de muncă.

Spicuind din draftul proiectului, președintele Consiliului Județean a mai precizat că valoarea totală a investiției este de 18.7.46853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei, finanțare europeană, iar 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național.

Contribuția CJ Buzău la cheltuielile eligibile va fi de 340.298 lei. Pe lângă finalitatea directă a proiectului, reprezentanții instituției mai sunt mulțumiți de faptul că astfel se vor crea și 13 noi locuri de muncă la nivelul personalului Bibliotecii.

  • Cărțile vor fi mutate.

Lucrările se vor desfășura pe durata a 47 de luni, timp în care activitatea Bibliotecii Județene se va desfășura în alte locații care au fost deja identificate pe raza municipiului. O parte din secțiile bibliotecii vor fi relocate în cladirea Muzeului Județean, unde există câteva spații disponibile, iar o altă parte se vor reloca într-un alt imobil din administrarea Consiliului Județean, aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în imediata apropiere a cladirii fostului spital Brătianu.

„E drept că va exista un disconfort, dar aceasta este singura soluție, pentru că lucrările care trebuie efectuate nu se pot face concomitent cu continuarea activității în imobilul respectiv. Nu avem ce face, pentru că în caz contrar, dacă nu intervenim, clădirea bibliotecii riscă în câțiva ani să aibă soarta celei a spitalului Brătianu și nu vrem să se ajungă aici”, a declarat președintele Consiliului Județean.

  • Întrebarea de pe buzele tuturor.

Data începerii lucrărilor nu poate fi precizată cu exactitate, faza premergătoare semnării contractului fiind licitația publică. Anticipând parcă unele reacții critice privind lentoarea parcurgerii etapelor, președintele Consiliului Județean a făcut trimitere către o lege care realmente mai mult blochează procesul administrativ decât îl ajută:

„Licitațiile durează. Asta este legea. (…) Eu sper ca măcar în al douăsprezecelea ceas, parlamentarii – indiferent de spectrul politic – să înțeleagă faptul că legea achizițiilor publice este o lege antiromânească pentru că nu ne ajută asolut la nimic. (…) Toate țările din jur – vezi Polonia, vezi Cehia – și-au adaptat legislația ca lucrurile să meargă șnur, numai noi nu. M-am plâns și parlamentarilor de Buzău, e treaba lor să facă ori să schimbe legi, am speranțe că în scurt timp această lege va fi simplificată”, a mai declarat președintele Consiliului Județean.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Montează GPL!

Hai la Galleria Mall!

Colectează selectiv!

/* ]]> */