Știrile zilei

Ionuț Milea, primar, teolog: „Ce ne-a mai rămas din aceste sărbători?..”

Tânărul primar al orașului Nehoiu, profesorul Ionuț Milea, postează pe Facebook un text ce ilustrează pe deplin starea sufletească a românilor, în prag de Sărbători.

Într-un text ce se vrea, de fapt, un anunț pentru locuitorii liniștitului oraș de munte, Ionuț Milea, primar și teolog, strecoară o întrebare cheie pentru contextul României de azi, în care pandemia generată de coronavirus guvernează viețile tuturor locuitorilor săi:

De altfel, Nehoiu este primul oraș din județul Buzău care anunță oficial interzicerea oricărei activități publice specifice sărbătorilor de iarnă, iar asta din cauza normelor sanitare în vigoare.

Potrivit primarului Ionuț Milea, până la expirarea stării de alertă sunt interzise serbarea bradului de Crăciun, spectacolele, concertele de colinde, festivalurile de dansuri și tradiții, momentul festiv al aprinderii luminilor de Crăciun și alte câteva momente din calendarul lunii decembrie.

Edilul și-a anunțat locuitorii cu regret că pitorescul oraș de munte nu va mai fi tot atât de feeric în 2020, dar că a fost identificată un fel de soluție „de consolare”: amenajarea zonei urbanae și a celor câteva puncte rurale cu instalații electrice, ornamente luminoase, decorațiuni statice și Brazii de Crăciun din Orășelul Copiilor.

Vă salut cu respect, dragi nehoieni, și vă rețin atenția cu o informare asupra organizării sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, la nivel comunitar.
În primul rând, întreg ansamblul de activități a fost perturbat de condițiile restrictive impuse de guvern, raportate la pandemia COVID-19.
Ca primar – inițiator al acestor evenimente – și susținut de majoritatea consilierilor locali, am încercat să reținem ca fiind realizabile, activitățile care se înscriu în condițiile impuse.
• Sunt interzise, cel puțin până la expirarea stării de alertă, următoarele activități: serbarea Bradului de Crăciun, spectacolele de colinde, dansuri și tradiții, momentul festiv al aprinderii luminilor de Crăciun, spectacolul de artificii/lasere, serbarea de Crăciun din Catedrala Sf.Gheorghe și tot ceea ce presupune aglomerare de public și contact direct.

• De asemenea, cadourile pentru toți copiii (grădinari, școlari, membri ai ansamblurilor sportive și artistice, spectatori la evenimente, pacienți internați în spital) sunt interzise. Unitățile de învățământ nu pot organiza repartizarea lor pe grupe și clase, în primul rând pentru că nu sunt prezenți la școală, dar și pentru că protocoalele impuse interzic manipularea de materiale și repartizarea lor către copii.
O să întrebați, pe bună dreptate: atunci, ce ne-a mai rămas din aceste sărbători?
Ne-a mai rămas posibilitatea – pentru care am optat și este în curs de realizare – de a amenaja zona urbană și cele câteva puncte rurale, cu instalații electrice, ornamente luminoase, decorațiuni statice, Brazii de Crăciun – Orășelul Copiilor. Materialelor existente din anii trecuți le-am adăugat altele noi, pentru a încerca să dăm măcar lumină și culoare acestor sărbători. Nu-i vom uita nici anul acesta pe cei nevoiași și singuri.
Chiar dacă vom fi închiși în case, acest orășel va arăta cochet de sărbători și va fi martor al bucuriei Nașterii Domnului, cuprinzând în luminile lui, toată bucuria cu care am fi fost și noi prezenți.
Nu vom ține luminile stinse, doar pentru orgoliul absurd al celor care pretind că se pot folosi banii în alte scopuri. Le reamintesc cu această ocazie că în tot acest an, guvernul care a promis o Românie normală, educată, sănătoasă, sigură, a lăsat totul pe umerii administrației locale și ne-am descurcat cu resurse proprii.
Sărbătorile nu vor veni pe întuneric în orașul Nehoiu!
Vă doresc sănătate și să aveți grijă de dumneavoastră și de cei dragi!”, a scris primarul Ionuț Milea pe Facebook.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button