CORONAVIRUS

Își poate lua Buzăul adio de la relaxare?

În timp ce pe masa guvernului se coace optimistul plan de relaxare a măsurilor după criza generată de coronavirus, la Buzău autoritățile privesc îngrijorate spre cartierul Poștă, unde tocmai a izbucnit un focar ce numără, până în acest moment, 19 persoane.

Judecând după ce se întâmplă zilele acestea la Buzău, the worst case scenario ar putea fi cel despre care toată lumea vorbește cu jumătate de gură: menținerea carantinei și după data de 15 și, de ce nu, extinderea și la alte cartiere din Buzău, ce ar putea fi afectate.

Dacă după data de 15, autoritățile își mai pot permite să arunce manualele și să mai închidă ochii la deplasările cetățenilor, este posibil ca, la Buzău, măsurile să se mențină la același nivel restrictiv. De altfel, despre situațiile speciale din țară a vorbit și ministrul Marcel Vela, care doar a zgâriat suprafața, fără să intre adânc în discuția despre cazul Poștă.

Criza de la Buzău poate fi însă un punct de inflexiune pentru întregul scenariu al luptei României cu pericolul numit coronavirus. Cine poate spune cu certitudine că locuitorii din cartierul Poștă nu s-au deplasat, în ultimele zile, și în alte cartiere din Buzău sau chiar în alte județe? Sau cine cunoaște traiectoria clară a „pacientului zero” din Poștă, de vreme ce noi nu știm exact nici măcar câte persoane a infectat?

Apoi, cine poate măsura distanța dintre adevăr și minciună în cazul numărului real de persoane cu care a intrat în contact Comitet, buzoian care, chiar în ziua de Paști, făcea live pe Facebook de la o petrecere cu minimum zece participanți? Devine tot mai limpede că Poșta poate deveni un focar măcar de magnitudinea celui de la Țăndărei, pentru că oamenii s-au mișcat liber, fără să țină cont de riscuri, ci de legile elementare ale psihologiei colective: sărbătoare=petrecere=interacțiune umană.

În altă ordine de idei, tocmai ministrul Vela a declarat că, dacă între timp apar cazuri de tipul celui de la Buzău, autoritățile vor ridica din nou gradul de alertă. Or, cazul de la Buzău poate fi dat exemplu de eveniment game changer pentru planul de relaxare gândit de București.

„Nu este exclusă ipoteza ca si după 15 mai să apară asemenea cazuri, interventii, decizii, care implică abordarea unor măsuri restrictive pentru împiedicarea răspândirii infectiei cu coronavirus”, a declarat Marcel Vela.

Deși nu ne face plăcere, este important să spunem că Buzăul este considerat, cel puțin în acest moment, un punct fierbinte pe harta coronavirusului din România, ceea ce impune o atenție aparte și decizii pe măsură, asta pentru ca eșecul tuturor restricțiilor de până acum să nu ia dimensiuni gargantuești și să nu ne trezim – Doamne ferește! – în situația absolut regratabilă de la Suceava..

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

  1. Cu românii nu puteați face astfel de măgării, dar ati găsit o nulitate ce nu ține cont de nimic în aceasta viața și remunerat face și spune absolut ce este necesar. Libertățile ne sunt furate de păpușarii ce doresc menținerea acestei stări, având câștiguri colosale. Va bateți joc de bătrâni,.copii, ii îmbolnăviți cu bună știință. Presa este „Comitet”, face același jocuri murdare preluând cu tenacitate tot ce spune păpușarul șef, jurnaliștii adevărați de ancheta nu mai există.

  2. Ion esti prost de bubui. O sa tE LAMURESTI CANDS O SA INTRE CORONAVIRUSUL IN FAMILIA TA. sI O SA ITI RAPEASCA O PERSOANA DRAGA SAU CHAIR PE TINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: