CORONAVIRUS

ITM avertizează: „Canicula se apropie (…) Amenzi de până la 2500 de lei pentru firme!”

Sosirea anotimpului călduros înseamnă, pentru patroni, obligații în ceea ce privește respectarea dreptului angajaților. Inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu lansează un avertisment tuturor patronilor: ”Canicula se apropie si acest fenomen presupune obligatii pentru angajatori si drepturi pentru angajati. Nerespectarea legii atrage amenzi de până la 2500 de lei pentru firme.”santier-canicula
În perioada 25 – 29 mai 2015, Inspecția Muncii a defășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 408.644 euro, adică 1.838.900 de lei. Au fost depistate 129 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 20 erau din judetul Brasov si 16 din judetul Bihor.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.360.400 de lei din care 860.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 408 angajatori. Au fost sanctionate 30 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.
”Recomandăm angajatorilor atentie crescută la temperaturile ridicate din timpul verii si respectarea prevederilor legale referitoare la caniculă. Pentru angajatii care lucrează în spatii închise spatiile trebuie să fie ventilate corespunzator. Pentru cei ce lucrează în aer liber se vor lua măsuri de ameliorare a conditiilor de muncă prin reducerea intensitătii efortului si alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbră. Angajatorii sunt obligati să asigure între 2 si 4 litri de apă minerală pentru fiecare persoană, într-un schimb. Nerespectarea legii atrage riscul unor amenzi cuprinse între 1500 si 2500 de lei.” – a mai precizat inspectorul Dantes Nicolae Bratu.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: