PoliticăSIC COGITOȘtirile zilei

Joaca de-a alba-neagra cu postul de prefect al județului Buzău

Până acum ceva vreme, când spuneai „prefect” spuneai autoritate, răspundere, control. Reprezentantul guvernului în teritoriu era ales din rândul înalților funcționari publici și, fiindcă prelua cea mai importantă funcție din județ, avea și responsabilități pe măsură.

Astăzi, fișa postului funcției de prefect s-a subțiat considerabil, iar poziția tinde să devină un soi de nobilă inutilitate, în condițiile în care puținele atribuții rămase se referă la coordonarea serviciului de pașapoarte sau gestionarea documentelor secrete de serviciu.

Mai mult, pentru că oricine poate ajunge prefect, după ce PNL a schimbat legea, la Buzău a început și marea bătălie pe funcții. Este și motivul pentru care, de atâta vreme, Buzăul nu are un prefect, în timp ce decidenții politici au mai avut și strălucita idee de a-i demite pe cei doi subprefecți.

În aceste condiții, odată pornit jocul de-a alba-neagra cu funcțiile de la „Casa Albă”, este destul de greu de anticipat când va avea Buzăul un prefect. Deocamdată, doar Marieta Boloș (PNL) a fost numită subprefect, în timp ce PLUS încă nu s-a hotărât pe cine să desemneze pentru cea dintâi funcție.

  • Viorel Holban ar fi fost refuzat.

Dacă săptămâna trecută presa îl dădea ca sigur viitor subprefect pe râmniceanul Viorel Holban, astăzi lucrurile nu mai stau la fel, iar asta pentru că numele preotului nu ar fi fost agreat pe motiv de „vulnerabilitate” (sursa: OPINIA).

Așadar, PNL a reușit să-și numească doar unul dintre cei doi subprefecți, în timp ce beneficiarul funcției de prefect, PLUS Buzău, ar putea face încă un concurs de C.V.-uri pentru desemnarea candidatului, asta după ce și-a mazilit fostul candidat și președinte, pe Mihai Moraru.

  • Cei patru evangheliști au fost trei: Luca și Matei.

În momentul de față, Instituția Prefectului județului Buzău figurează cu o singură persoană din trei în conducere. Aceasta, Marieta Boloș, este însă subprefect de o zi și, din câte se pare, trebuie să exercite și funcția de prefect. Asta în condițiile în care, în ultimii 18 ani, Marieta Boloș a lucrat la un SRL, ocupându-se de „identificarea și contactarea potențialilor clienți în vederea emiterii ofertei (…)” și de „răspunderea pentru corecta executare a contractelor și acordurilor încheiate cu clienții din portofoliu”.

Negocierile pentru celelalte două posturi ar urma să mai dureze. Într-o intervenție în direct la o emisiune de la Focus Tv,  noul președinte ales al organizației municipale a USR Buzău, Laurențiu Belizan, a dezvăluit  că useristii buzoieni au propus PNL o rocadă pe funcții. Concret, propunerea era ca PNL să ia prefectul, în timp ce USR și PLUS ar urma să-și împartă cele două funcții de subprefect, variată agreată inclusiv de conducerile centrale ale tuturor formațiunilor politice implicate în Coaliție.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: