Utile

Jocurile de noroc online sunt legale în România

Detalii despre legislația jocurilor de noroc din România, care este organismul de reglementare și multe alte informații utile pentru orice jucător.

România se numără printre jurisdicțiile internaționale în care jocurile de noroc sunt legale și în care jucătorii pot juca online sau offline, începând cu vârsta de 18 ani. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este organismul care este abilitat de către statul român pentru a reglementa situația operatorilor și a jocurilor de noroc pe teritoriul României.

Atât operatorii de cazinou și pariuri în cotă fixă, cât și afiliații și companiile care interacționează cu acești operatori, precum pariuricasino.ro, trebuie să fie autorizați de ONJN. În continuare vom analiza piața jocurilor de noroc, ce înseamnă aceasta pentru economia României și care sunt modalitățile prin care un jucător se poate bucura de intrarea în legalitate a jocurilor de cazinou pe teritoriul țării noastre.

Care este rolul ONJN pe piața jocurilor de noroc?

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc îndeplinește patru atribuții în procesul de reglementare a acestei piețe. Este vorba despre funcția de autorizare a operatorilor care acționează în jurisdicția română și de monitorizare a acestora. În plus, ONJN exercită și atribuții de control, precum și de management pentru menținerea în cele mai bune condiții de funcționare a pieței.

Prin intermediul OUG nr. 77, în anul 2009 se stabilește cadrul legal privind activitățile desfășurate de operatorii de pariuri sportive și cazinouri pe teritoriul României. Este momentul în care jocurile de noroc intră în legalitate, act confirmat ulterior de Hotărârea de Guvern nr. 870. Până în anul 2016, atunci când are loc efectiv punerea în mișcare a mecanismului de autorizare și de monitorizare a pieței, au fost emise și alte acte pentru a sprijini acest demers.

Hotărârea de Guvern nr. 644 vine cu o serie de completări la actele din 2009, pregătind implementarea măsurilor necesare definitivării situației operatorilor de cazinouri și pariuri în cotă fixă. Documentul emis în 2013 continuă măsurile luate de statul român în sensul reglementării unei piețe din care bugetul nu obținea niciun venit. Abia în 2014 sunt adoptate măsuri de natură fiscală – prin OUG nr. 92.

Anul 2015 vine cu Legea nr. 124 și OUG nr. 42, două acte care consolidează cadrul legislativ al pieței jocurilor de noroc. În 2016, Instrucțiunea nr. 1 definitivează acest cadru și permite statului român să aibă încasări de aproximativ 1 miliard de euro din jocurile de noroc. În 2021, lista operatorilor de pariuri/cazinou include 26 de branduri care dețin licență clasa I (validă 10 ani).

În ceea ce privește afiliații și activitățile complementare jocurilor de noroc (distribuție/ producție software, procesare de plăți pentru cazinouri, evaluare, management etc) în acest moment sunt 421 de operatori. Licența acestora este validă tot 10 ani. Pe lângă lista operatorilor autorizați să funcționeze în jurisdicția din România, peste 1318 platforme online figurează pe lista neagră ONJN.

Rolul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se extinde și asupra unor proiecte care vizează eficientizarea acestui sector de activitate. Chiar dacă acest organism de autorizare este nou în comparație cu alte autorități din domeniul jocurilor de noroc (de exemplu, autoritatea din Curacao activează din 1996, iar autoritatea din Malta, din 2001), acesta este extrem de activ și a reușit să reglementeze piața într-o perioadă scurtă de timp.

Ce înseamnă pentru un jucător faptul că jocurile de noroc sunt legale în România?

Din perspectiva operatorilor de cazinou și pariuri în cotă fixă, lucrurile sunt clare – aceștia își pot desfășura activitatea într-un mediu complet reglementat și beneficiază de toate avantajele care decurg din acest statut. Chiar dacă este necesară respectarea unui set complex de criterii pentru a obține licența, faptul că operatorii sunt asigurați că funcționează în legalitate pe o perioadă de 10 este un avantaj major.

În plus, taxele aplicate sunt la un nivel mediu în comparație cu celor solicitate de celelalte jurisdicții (10% impozit pe venit, în afara taxelor anuale per aparat – 3600 Euro și taxelor pentru obținerea licenței – 95,000 Euro; cele online trebuie să achite între 8500 Euro -100,000 Euro pentru licență, în funcție de cifra de afaceri). De exemplu, în Franța, cazinourile terestre sunt taxate cu până la 85% din venitul brut, iar în Germania valoarea taxării este cuprinsă între 20% și 80%.

Jucătorii se află în ipostază de a beneficia de o serie de drepturi care în cazul cazinourilor și agențiilor de pariuri nereglementate nu le-ar fi fost acordate.  Printre acestea se numără dreptul la încasarea câștigului, de respectare a confidențialității datelor și a informațiilor personale și de a beneficia de asistență în cazul în care acesta depășește limitele jocului responsabil. Raportat la cazinourile și casele de pariuri sportive care nu sunt reglementate, jucătorul se simte în siguranță atunci când joacă într-un mediu 100% legal.

Pe de altă parte, acesta nu poate juca decât începând cu vârsta de 18 ani, pentru că identitatea acestuia va fi verificată în termen de 30 de zile din momentul înregistrării. Câștigurile și retragerile sale vor fi impozitate cu sume care variază între 1% și 25% din valoare (plus taxe de 667,5 Lei sau 61187,5, în funcție de totalul obținut). Impozitul se reține la sursă, așa că acesta primește în cont suma netă, din care au fost scăzute taxele aferente.

La operatorii certificați ONJN, corectitudinea jocurilor este verificată. Aceștia sunt obligați prin lege să furnizeze date și informații legate despre RNG-ul jocurilor, RTP-ul acestora și nivelul de plăți. În plus, companiile din acest sector de activitate sunt obligate să fie transparente în relația cu clienții. Un cadru legal le oferă tuturor părților siguranța că lucrurile se vor desfășura de fiecare dată în cele mai bune condiții de joc.

Jucătorul va avea întotdeauna la dispoziție o serie de instrumente legale pe care le poate utiliza în momentul în care situația o impune. Acesta poate apela la ONJN în cazul în care are dubii în privința modului în care cazinoul își desfășoară activitatea și îi lezează interesele. Este în avantajul său că are un sprijin care îi oferă certitudinea că se poate bucură de jocurile de noroc la nivel maxim.

România a făcut pașii necesari dezvoltării unei legislații care să îi permită să dispună de un cadru legal pentru desfășurarea activității în cele mai bune condiții în sectorul jocurilor. Grație măsurilor adoptate, situația din acest domeniu s-a îmbunătățit considerabil în raport cu perioada dinainte de 2016. Ceea ce este atât în avantajul cazinourilor, cât și al jucătorilor, ambele părți beneficiind de siguranță și suport din partea autorităților române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!