EducaţieȘtirile zilei

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ PIETROASELE | LECTURA, IZVOR DE CUNOAŞTERE ŞI ÎNŢELEPCIUNE

Lectura face parte integrantă din copilăria celor mai mulţi elevi. Ea are funcţie ludică şi formativă, personajele constituind fie modele de urmat în viaţă, fie modele de evitat pentru ei. Sunt necesare cărţi pentru îmbogăţirea, precizarea şi nuanţarea vocabularului elevilor şi nu în ultimul rând,  pentru ocuparea timpului liber al acestora.

În zilele noastre, lectura se află într-o luptă cu adversari foarte puternici: televizorul, calculatorul personal, publicaţiile de toate tipurile, unele activităţi distractive care nu au nimic în comun cu procesul instructiv-educativ şi care tind să înlocuiască sau chiar să elimine lectura din viaţa elevilor.

.       Un proverb românesc ne spune : «cartea face omul – om, ca altoiul  pomul — pom». Aceasta înseamnã recunoaşterea faptului ca înãlţarea la adevãrata şi deplina condiţie de om se realizeazã prin mijlocirea cărţilor, că prin ele se moşteneşte de la înaintaşi şi se transminte urmaşilor patrimoniul culturii şi al civilizaţiei naţionale, al culturii şi civilizaţiei universale. Devine o deprindere zilnică și, mai mult, ca plăcerea de a citi să devină o necesitate dorită şi trăită, ea trebuie cultivată înainte chiar de învăţarea alfabetului.

În acest sens, Şcoala Gimnazială Pietroasele a organizat expoziția-concurs și festivalul de teatru”Lumea necuvântătoarelor, activități cuprinse în cadrul proiectului ″Îmi place să citesc!″

Creativitatea, compoziţia corectă, folosirea expresivă a materialelor, originalitatea şi respectarea tematicii fiind doar câteva criterii care au stat la baza jurizării celor 300 de lucrări (desene, măşti, colaje,creații literare )  realizate de elevi din judeţul Buzău,şi din alte judeţe.

Festivalul de teatru s-a dovedit a fi un alt mod de a învăţa, prin contactul cu operele marilor scriitori. Acesta a oferit participanţilor posibilitatea unui schimb de experienţă deosebit privitor la contextul pieselor prezentate, la tehnicile teatrale abordate, la socializarea între membrii trupelor.  A fost un real succes, atât din punct de vedere al participanților și spectatorilor, cât și al organizatorilor și al comunității locale.Au fost înscrise în concurs 18 trupe.

Jurizarea a fost realizată de specialiști, oameni de teatru, actorul Ionuț Ghinea,actrița Ana Pușcalău, reprezentantul ISJ Buzău, reprezentantul Bibliotecii Vasile Voiculescu, profesori.

Căminul Cultural Pietroasele a devenit spaţiul ideal pentru  desfăşurarea concursului de teatru şi realizarea expoziţiei ”Lumea necuvântătoarelor”. Evenimentul a  constituit oportunitate de a promova teatrul şcolar drept o formă complexă de educaţie, care cultivă valori, modelează atitudini şi comportamente în rândul elevilor.

Spectatorii  s-au aflat în faţa unor poveşti senzaţionale, interpretate cu talent de micii actori, care au meritat pe deplin aplauzele pentru munca depusă.

          Echipa de proiect,coordonată de prof. înv. primar Vasile Tanța și prof. înv. primar Enache Daniela, a dorit să ofere elevilor și părinților acestora, o experiență inedită şi un mod de a apropia copiii de lectură în viitor. 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!