EconomicȘtirile zilei

LACTATE BUZOIENE: telemea dietetică – 20% grăsime, iaurt cu fructe fără urmă de fruct și brânză de oaie vegetală

Lactatele buzoiene, prinse cu „grăsimea mică” și minciuna din iaurtul cu fructe, în piețele din Brăila și Galați.

Lactatele produse în județul Buzău nu mai sunt de mult ce au fost. Dacă acum 20 de ani, erai sigur că brânza, smântâna, iaurtul și alte preparate sunt produse din lapte, respectându-se rețetele de sute de ani, astăzi, abia dacă mai ai curajul să speri că bucata de telemea pe care o cumperi din piață, va conține măcar o picătură din hrănitorul lichid alb-gălbui.branza
Asta au constatat și inspectorii Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, care, în ultima perioadă, au efectuat controale la peste 1000 de producători și comercianți de lactate din toată țara.
Pe lângă modul neconform de prezentare și comercializare, inspectorii ANPC au mai descoperit și alte nereguli, unele dintre ele referindu-se strict la produse lactate din zona Buzăului. Astfel, reprezentanții Protecției Consumatorului au descoperit, în piețele din Brăila și Galați, produse care păcăleau cumpărătorii:  brânză de burduf cu telemea din lapte de vacă, şi nu de oaie, cum era prezentată, iaurt cu căpşuni care nu avea căpşuni, brânză care conținea doar grăsimi vegetale, telemea dietetică de Buzău, care avea 20% grăsime, faţă de 8% cum era scris pe ambalaj, precum şi brânză de vacă, vândută la preţ de capră.
Inspectorii ANPC au retras de la comercializare aproximativ 472 de kilograme de produse lactate, în valoare de 6.300 lei și au oprit temporar de la vânzare circa 14,4 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 206.000 lei, până când vor fi remediate neconformităţile constatate.
”În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman”, atenţionează Marius Dunca, preşedintele ANPC, precizând că “trebuie acordată o atenţie deosebită condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu, astfel încât produsele să fie păstrate la temperaturile indicate de producător”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button