PoliticăȘtirile zilei

Liberalii buzoieni fac apel la CREDINȚA premierului. Iată ce îi scrie Scutaru lui Ponta!

Pentru că supraviețuirea Mănăstirii Rătești – afectată de alunecările de teren – depinde de alocarea unor fonduri necesare consolidării și pentru că nimic nu-i mai plăcut decât să fii în opoziție și să ai în cine da cu piatra, liberalii buzoieni au hotărât să-i trimită o scrisoare premierului Ponta, prin care îi solicită să aloce bani lăcașului de cult din comuna Berca.ponta
În scrisoarea semnată de deputatul George Scutaru, liberalii fac apel la aprecierea declarată a prim-ministrului social-democrat față de Biserică și Armată. Mai mult decât atât, ei îl trag la răspundere pentru lipsa de implicare în salvarea complexului arhitectural al Mănăstirii Rătești:
„În calitatea dumneavoastră de candidat la Președinția României, ați declarat public că apreciați Biserica și Armata ca fiind instituții fundamentale care au ajutat la fondarea și salvgardarea națiunii, iar în discusul de lansare a candidaturii ați subliniat apartenența dumneavoastră la ortodoxism. Având în vedere că în cadrul aceluiași eveniment ați dat asigurări că prin funcția de premier al României pe care o dețineți, ați sprijinit Biserica Ortodoxă Română, alături de celelalte culte religioase, vă rog să îmi răspundeți public care sunt acțiunile întreprinse de către dumneavoastră și Guvernul pe care îl conduceți pentru a salva complexul arhitectural al Mănăstirii Rătești din județul Buzău, monument istoric datând din secolul al XVI-lea.”
  •  În speranța că îl vor înduioșa pe premier, liberalii prezintă situația dificilă în care se află vechiul lăcaș de cult, aproape distrus de alunecările de teren produse acum câteva luni:
„La sfârșitul anului trecut, Mănăstirea Rătești a obținut o finanțare europeană de circa 4 milioane de euro pentru reabilitarea întregului complex monahal. Pentru a continua, însă, proiectul de restaurare, consolidare, punere în valoare şi introducere în circuit turistic a complexului arhitectural medieval al lăcașului de cult, acesta avea nevoie de un sprijin financiar de la Guvern pentru a realiza lucrările de stabilizare a întregului versant pe care se situează mănăstirea. Totuși, nici până acum nu există vreun semnal că eforturile Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, alături de cele ale enoriașilor, vor beneficia de ajutorul Guvernului pentru a putea accesa banii europeni. În timp ce acest scutarusprijin continuă să întârzie, surparea pământului de sub biserica mănăstirii avansează, pereții bisericii s-au crăpat și dislocat, existând un real pericol ca acest monument arhitectural medieval să nu mai poată fi salvat. În plus și calea de acces este grav avariată și provoacă mari probleme locuitorilor din comuna Berca.” se mai arată în scrisoare.
  •  În finalul scrisorii, Scutaru solicită premierului să aloce de urgență fondurile necesare salvării mănăstirii. Liberalul nu scapă însă ocazia de a-l „înțepa” pe Victor Ponta:
„Vă solicit domnule Prim-ministru, în calitatea pe care o am de deputat ales de locuitorii din comuna Berca și cei de pe Valea Buzăului să alocați de urgență fondurile necesare, care v-au fost deja solicitate de către autoritățile locale și județene, pentru a împiedica dispariția acestui lăcaș de cult. Mănăstirea Rătești a supraviețuit năvălirii turcilor, celor două războaie mondiale, dar acum este în pericol de a nu mai supraviețui guvernării Ponta. Arătați că    într-adevăr vă pasă de ceea ce se întâmplă în țara pe care o guvernați și chiar dacă salvarea Mănăstirii Rătești poate nu vă dă posibilitatea unui tur de seară pe la toate televiziunile așa cum faceți de obicei, salvați acest moment arhitectural atât de prețios pentru locuitorii județului Buzău.”
În acest moment, Mănăstirea Rătești din Buzău este închisă din cauza alunecărilor de teren, iar călugărițele acestui lăcaș de cult au fost evacuate încă din luna iulie după ce stăreția și chiliile au fost distruse. Situația gravă a acestui valoros monument spiritual a fost adusă la cunoștința autorităților încă de acum trei luni, când pe fondul ploilor abundente, viața călugărițelor a fost pusă în pericol.
 

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close