EducaţieȘtirile zilei

Liceul Tehnologic Beceni, în mijlocul unui scandal | O investigație „Libertatea”

Liniștea Liceului Tehnologic Beceni este tulburată, în aceste zile, de o investigație a jurnaliștilor „Libertatea”, care au luat urma unei operațiuni financiare cu multe zerouri, dar și cu câteva semne de întrebare. 

Potrivit investigației „Libertatea”, pe 7 februarie 2023, Liceul Tehnologic Beceni a achiziționat, fără licitație, măști, dezinfectanți și echipamente medicale în valoare de 701.817 lei (143.122 de euro), prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Un prim semn de întrebare, după cum arată jurnaliștii Libertatea, care prezintă și cantitățile de materiale livrate liceului: aproximativ 100.000 de măști, 10.000 de litri de dezinfectant, sute de covorașe dezinfectante, opt termoscanere etc.

Aceeași sursă arată că banii provin din fonduri europene, urmând să fie virați în conturile unui SRL – Avantech Interactive Systems -, deținut de Virgil Gabriel Florescu, ex-consilier la Secretariatul General al Guvernului și fost angajat al SRI.

 • O situație atipică. 

Cititorii s-ar putea întreba de ce a fost nevoie de achiziția unei asemenea cantități de materiale sanitare la un an de la încheierea pandemiei. În realitate, vina nu ar aparține nici conducerii liceului, nici firmei căreia i s-a atribuit licitația, ci, pare-se, hățișului birocratic la care sunt supuse instituțiile din România.

Căci, oricât de straniu ar părea, proiectul a fost depus acum mai bine de doi ani, pe data de 8 ianuarie 2021, fiind aprobat abia pe 26 mai 2022. De ce a trebuit să mai treacă încă un an până la achiziție… rămâne un mister. Cert este că banii vin de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar școala nu a vrut să piardă această finanțare certă.

 • Au anulat achiziția și au refăcut-o „din bucăți”.

Al doilea semn de întrebare apare în momentul în care conducerea Liceului Beceni anulează achiziția inițială, asta la scurt timp după ce „Libertatea” s-a interesat de contract. Atribuirea contractului a fost anulată pe 14 februarie, la o săptămână după ce a fost realizată, motivul indicat în portalul achizițiilor publice fiind: „Achiziție inițiată eronat, datorită interpretării greșite a Legii privind achizițiile publice”.

În realitate, potrivit investigației Libertatea, conducerea liceului ar fi realizat că suma pe care o va plăti depășește pragul valoric stabilit pentru achiziția directă și că, în acest caz, ar fi trebuit să organizeze licitație.

 • Jurnaliștii, plimbați de la Ana la Caiafa.

Ziariștii de la publicația menționată au sunat mai întâi la liceu, apoi la Inspectoratul Școlar, după care s-au interesat și la primărie. Toată lumea a ridicat din umeri…

CITEȘTE MATERIALUL COMPLET AICI.

2 Comments

 1. Nu zic ca e asa, dar treaba poate sta dupa cum urmeaza:
  – subiectul real al proiectului e altul, tras de par din titlul original, adica de obicei se faceau dotari ultranecesare din banii aia, iar daca de ex scula medicala cere sterilizare pe maini inainte, sau calculatoare in scoala, sa tii evidenta vaccinatilor… ati inteles voi, le leaga unele de si din altele.
  – 2, pana a aplicat si pentru ce (vezi mai sus-daca e asa), nu mai era la frige-i ma-sa, insa procedura din momentul respectiv era importanta, cu atribuire directa in pandemie, avand ca singura conditie ca vezi doamne daca e un singur furnizor capabil in momentul ala, ii dai direct lu ala.
  – 3, daca nu e ca la 1 si 2 atunci doamna a achitat amenda, si-a asumat-o si merita felicitari!

 2. Totuși, nu vi se pare jenant pentru voi, ziariștii buzoieni? Să investigheze un cotidian central ceea ce ar trebui ca voi să faceți! În afară de accidente, deschideri de târguri, ședințe de partid mai știți și altceva? Odată și-odata o să vă înecați cu măslinele ori cu pișcoturile pe care vi le dau politicienii și șefii instituțiilor care vă mai cheamă să scrieți despre ei . Din câine de pază ați ajuns cățelușii ăia care mai primesc de mâncare pe la ușile blocurilor. Păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button