Din Buzău

Locul din Buzău considerat „Athosul” românesc. Galerie foto

Cu mii de ani în urmă, atât pentru a se proteja de pericole, cât şi pentru a se apropia de Divinitate, oamenii au căutat cele mai ascunse locuri, uneori chiar şi în adâncurile pământului. Astfel au luat naştere pe teritoriul românesc bisericile şi schiturile rupestre, unele dintre ele fiind părăsite de mult timp, altele existând chiar şi azi.

Asociat adeseori cu existenţa primilor creştini pe malurile râului Buzău, ansamblul aşezărilor rupestre din zona munţilor Buzăului a trezit interesul specialiştilor încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea,  zona fiind cunoscută şi sub denumirea de Athos-ul românesc.Complexul-schiturilor-rupestre-Bozioru-20101119131207

Situate în Muntii Buzaului, respectiv zona Alunis-Nucu-Bozioru, cele aproximativ 30 de asezări rupeste, între care cea mai cunoscută este biserica din satul Alunis, au funcţionat începând cu secolele  III – IV d. Hr,  utilizarea lor continuând şi în secolele XVI – XVII. Pe pereţii acestora se pot vedea inscripţii cu litere chirilice efectuate de către călugării creştini persecutaţi şi nevoiţi să locuiască în aceste adăposturi.

  • Specificul asezamintelor crestine rupestre, grupate si denumite generic „agatoane“ constă în faptul că acestea sunt  săpate sau sculptate direct in piatră.

Cele mai cunoscute vestigii rupestre din Muntii Buzăului, situate intre satele Nucu (comuna Bozioru),  Alunis (comuna Colti), pe culmile Crucii Spătarului si Martirei, sunt: Alunis (sec. IV – VI), Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Bucataria, Pestera lui Dionisie Torcatorul (sec. IV – VI), Fundatura, Fundul Pesterii, Ghereta, Piatra Ingaurita (Pestera lui Iosif, sec. III – IV i.e.n) si Pestera de la Culmea Pietrei (Usa Pietrei).

Considerat de unii leagănul creştinătăţii din România, numit de alţii Athosul românesc, numele ansamblului rupestru de la Aluniş-Nucu-Bozioru, riscă să se piardă în negura vremii. Osândit de ignoranță și nepăsare, paradisul din Munții Buzăului rămâne un simplu loc pe harta unui județ căruia nu pare să-i pese de locurile minunate pe care le are.

Sursa foto: www.travelbuzau.com

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button